Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2013 14:02 - ЛИЦЕ В ЛИЦЕ С ГЪЗ
Автор: alexiev123 Категория: Политика   
Прочетен: 343 Коментари: 0 Гласове:
1



Вече години наред се чудя как да реагирам, когато някога уважавани от мен хора изведнъж свалят нивото си и минат на лукави и долнопробни нападки срещу опоненти. Защото още Чърчил е казал: “не се разправяй с простак, ще те свали на своето ниво и там вече ще те напердаши”. 
Досега не се разправях и защото се надявах, че свалянето на нивото е временно и хората ще дойдат на себе си - нали знам, че не са простаци. Но се оказа, че като не срещнат никаква съпротива, тези хора започват да се вихрят необезпокоявани, а простотиите им се превръщат в модел за мислене и отношение - или, както му викаме напоследък, опорни точки. 
Защо разпространяваните опорни точки да не породят опорни точки на съпротива?
Защо да нарушаваме закона на Нютон, че всяко действие поражда равно по големина и противоположно по посока противодействие? 
Ще спазя закона на Нютон, макар и да се отнася само до материалния свят - щом някои представители на духовния ни свят се отказват от законите на духа.

Казват, че телевизионното предаване, което породи горните ми мисли, не трябвало да се нарича вече Лице в лице, защото все повече заприличвало на Гъз до гъз, да ме прощават дамите.
В него гостува някога уважаваният от мен водач на демократичната десница г-н Иван Костов, сега вече специалист по рисковете. 

Когато навремето Симеон Дянков използва най-широко разпространения и най-разбираем за широката публика вид диаграма – кръговата, всички вкупом се завтурнаха да му се подиграват, защото шеговито я нарече пица. (Сега тази герберска калинка е преподавател в Harvard Kennedy School и ректор на най-престижната руска икономическа школа.)
“Умните, единствени и най-автентични” ДСБ-ари също не пропуснаха подигравките с пицата без изобщо да им стигне до ума, че все някога и на тях може да им се наложи да прибягнат до диаграми. 
И ей го сега Командира им ни се явява на телевизора, приготвил се да онагледи с картинка (по неговите собствени думи) великите си прогнози за рискове. Ами сега? С проста пица не става, нали се подиграваха на Дянков за пицата. Въртели, сукали в лабораторията, и накрая ни извъртели едно чудо, дето не знам как другояче да го нарека, освен петоъгълен дву*уйник, да ме прощава пак дамската аудитория.

НиЯ (по драгалевския диалект на Командира) са подзверихме отначало, па после се сетихме. Понеже и защото смисълът на всяка диаграма е да онагледи и направи текста към нея по-разбираем, то Командира, изживяващ се на стари години като голЕм учЕн, решил да направи точно обратното – да изрисува толкова сложна картинка, та ум да ни зайде и да решим, че щом не я разбираме от пръв поглед, значи ниЯ сме глупавите, а той – много умен. 
И ниЯ се напънахме с де що ум ни е останал, за да сфанем поне има ли риск, или нема. И чухме:

“Водеща: ...Само кажете – Борисов днес е заплашил с това, че може да бъде, как да кажа, срутен Валутният борд, ако така продължават да ни управляват. ...има ли риск за Валутния борд?
Иван Костов: За човек, който не може да прочете повече от една страница текст, такова изказване е много смело. 
Водеща: Но има ли риск, извън Борисов.
Иван Костов: Не може и няма как да е вярно. Това е спекула.”

Няма да се впускам в тълкувания на абсолютно неуместно използваната дума “спекула”. 
Но тук вече така се извърте, бате Иване, че си навре гъзо в очите ни - щом Борисов е казал нещо, значи нямало как да е вярно!
Преди да разбереш, че ще предпочете Дянков пред теб, чухме от устата ти и доста добри и правдиви думи по адрес на Борисов. Видехме ти гъзо и да носи букет цветя в болницата - на тоя, дето не можел да прочете повече от една страница текст, а в действителност е равен на теб по научна степен. 

След като излезе от властта, ти се самообяви за жалон, който определял посоката за движение на нацията. Не можа да го докараш на кариера като ректора-герберска калинка Дянков, дето само за няколко месеца написа и книга, от която се интересува Брюксел. Години наред мълча сърдит и клеча до теменужките, а сега реши да сложиш пред името си поне едно “завлаб” и да ни вземеш акъла с тоя петоъгълен дву*уйник. 
А наследникът ти на председателското място в ДСБ, дребното адвокатче-хобит, което неизвестно как е получило диплома, щом не е чело и Конституцията, роди и гениалната опорна точка: 
“Борисов .... въведе... един ужасен модел на лично развитие – от полицията в бизнеса, от бизнеса в политиката, от политиката в администрацията.” 

Така ли препоръчваш да си говорим в общественото пространство, Командире? Тази посока ли сочиш на десните, Жалоне?



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alexiev123
Категория: Политика
Прочетен: 910769
Постинги: 830
Коментари: 592
Гласове: 649
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930