Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2013 11:47 - ПАК ЛИ?
Автор: alexiev123 Категория: Политика   
Прочетен: 1164 Коментари: 4 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Мислех си, че обществената дискусия по въпроса за хомосексуалните е приключила, но явно още не е.

Ще коментирам разговора по Нова ТВ, проведен между Виктор Николаев и Андрей Слабаков по повод съобщения в медии, че последният е осъден на тримесечен затвор:

 

1. Виктор Николаев внуши недопустимо за журналист преклонение пред известна личност само с въпроса си: “Възможно ли е Андерй Слабаков да е в затвора?”

 

Моят отговор е: - Възможно е, за всеки е възможно. Зависи какво е извършил. Това е демокрацията и за Слабаков няма да правим изключение.

 

2. Слабаков показа за сетен път глупостта си (която съм имал много поводи да констатирам) с изречението: “Като прочетоха, майка ми и тъща ми вдигнаха кръвно, което е много грозно, не може да се пишат такива неща.”

 

–  Кое е грозно? Че били вдигнали кръвно? Кой ги кара да го вдигат?

Че е грозно по медиите да се пишат лъжи, е вярно. Но дали се е замислял майките, бащите и роднините на хомосексуалните колко добре се чувстват, когато надменни копелета като Слабаков обясняват по медиите, че със самото си съществуване те са вредни за обществото повече, отколкото пушенето? Дали някога му е минавало през ум какво означава да те отритват, презират и дамгосват не еднократно, а всеки ден и за цял живот не за друго, а само затова, че си по-различен от масата хора? Да не говорим, че цивилизованият свят отдавна е приключил тази дискусия със съвсем еднозначно решение. А ако не се лъжа, Слабаков има претенции да принадлежи към него?

 

3. Следващото внушение, че Слабаков бил нещо изключително, Викторчо направи с подмазваческия си въпрос: Може ли да напишем “Андрей Слабаков на свобода”?

 

- Помислете само - ако журналист публично попита премиер или президент може ли да озаглави по определен начин свой материал, какво ще му се случи? Един Слабаков, режисьорче средна категория, да не би да е по-значим за обществото, отколкото държавниците ни?

 

Слабаков целеше да демонстрира и пренебрежение към случая – всъщност той вече е осъден да плати глоба, защото по-висша инстанция от ВАС няма. Излъга, че делото се точело от 5-6 години – от 2011 г. е. И ако е такъв голем мъжкарин, за какъвто се има, да не се лиготи, а да си удържи на думата и да не плати, а да влезе в затвора, както се беше заканил. (Само че и в тази закана има доста невежество.)

Дали го съзнава или не, но той наруши човешки права и наистина унизи публично една немалка част от обществото. Би трябвало да знае и каква голяма част от хората на изкуството са хомосексуални, в нашия театър е достатъчно да споменем само Георги Парцалев и Мариус Куркински. Да си гледа професията и да не се изказва толкова категорично по въпроси, за които егоистичното му и самодоволно мозъче явно никога няма да узрее. Впрочем, точно тези му качества му пречат и да бъде добър режисьор.

 

http://novanews.bg/news/view/2013/12/17/64344/%D0%90%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B9-%D0%A1%D0%BB%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%BD%D0%B5-%D0%B5-%D0%B2-%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B0/




Гласувай:
1



1. ssvetozar - "когато надменни копелета ...
17.12.2013 12:56
"когато надменни копелета като Слабаков обясняват по медиите, че със самото си съществуване те са вредни за обществото повече, отколкото пушенето? "

Ами ако беше казал, че пушенето е по-вредно от хомосексуалистите, то по тази логика трябваше да го съдят пушачите.

Аз не смятам,че за изказано мнение трябва да се съди човека.
цитирай
2. alexiev123 - "когато надменни копелета ...
17.12.2013 21:00
ssvetozar написа:
"когато надменни копелета като Слабаков обясняват по медиите, че със самото си съществуване те са вредни за обществото повече, отколкото пушенето? "

Ами ако беше казал, че пушенето е по-вредно от хомосексуалистите, то по тази логика трябваше да го съдят пушачите.

Аз не смятам,че за изказано мнение трябва да се съди човека.

Когато мнението обижда някого, тогава той има право да получи удовлетворение за обидата. Пушенето не е личност, за да се обиди и да ме осъди, че го смятам за вредно, Светозаре. :) А логиката е, че човешката личност, нейните права и достойнството й са най-важното нещо в нашата цивилизация. Свободата и правата на всеки са ограничени - стигат дотам, откъдето започва свободата и правата на другия - т.е. - няма абсолютна свобода. Интелигентният човек не се интересува от това кой какво и с кого прави под юргана си. И всеки има право на неприкосновен личен живот.
цитирай
3. ssvetozar - Почти всяко мнение обижда някого
18.12.2013 12:29
Доколкото разбирам Слабаков не е призовавал за насилие към хомосексуалистите, а просто е изказал мнение.
Имам твърдо убеждение, че е много важно да има свобода на словото и много се дразня, когато се мачка някой, за това че е казал какво мисли. Въпреки че понякога и мене може да ме дразни някое изказване.
Знам горе-долу какви са стандартите на Запад в това отношение и не ги одобрявам. Мисля че това е левашко отстъпление от принципите за свобода на словото, залегнали например в Конституцията на САЩ. И доколкото знам в САЩ нещата са много по-свободни в това отношение, отколкото в ЕС.
цитирай
4. alexiev123 - Доколкото разбирам Слабаков не е ...
18.12.2013 20:39
ssvetozar написа:
Доколкото разбирам Слабаков не е призовавал за насилие към хомосексуалистите, а просто е изказал мнение.

ssvetozar, не е нужно да обсъждаме законите на всички държави по света. В нашето законодателство е залегнал закон, който санкционира определени публични словоизлияния и по него има вече доста осъдени. Всеки гражданин е длъжен да познава и спазва законите на страната, в която живее. В момента Борисов съди Йордан Цонев, Бареков и не зная още колко други за изречени публично лъжи и обиди по негов адрес. Всичко друго означава не свобода на словото, а свобода на омаскаряването, клеветата и лъжата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexiev123
Категория: Политика
Прочетен: 910696
Постинги: 830
Коментари: 592
Гласове: 649
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930