Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2018 16:42 - ЗА СЛУГИТЕ И СЛУЖИТЕЛИТЕ
Автор: alexiev123 Категория: Политика   
Прочетен: 340 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Омръзна ми да слушам и чета как всякакви – обикновено не особено образовани и възпитани, но винаги "недооценени" хорица, се самопревъзнасят във въображаеми висини, наричайки министрите или служителите в държавната администрация свои слуги. Та дори и журналисти си позволяват да хвърлят в лицата им това предизвикателство.
Често срещам реплики от сорта: „Аз им плащам заплатите от моите данъци, значи са ми слуги и ще изпълняват желанията ми.“ Щото прочели някъде, че думата „министър“ идва от латински език и означава „слуга“.
Да, ама не!
Недообразованите ученичета от класическата гимназия разпространиха само това значение на латинския глагол - и както винаги са прави от приблизително до никак. :)
Глаголът "ministro" има значение на прислужвам, но и на служа. А от едното до другото има голяма разлика. В кое от двете значения се използва се разбира от контекста.
В католическата църква е широко разпространена длъжността „министрант“ – това са обикновено млади хора и дори деца, които помагат в изпълнението на църковния канон за извършването на съответната служба. Те не са слуги, а помощници на Божия служител, извършващ службата, с определени от канона задължения.
Каква е разликата между слуга и служител? Слугата има господар, а служителят – началник. Господарят има почти неограничена власт над слугата си, а началникът е подчинен на законите на държавата.

Ще се намери ли някой да каже на учител, че е негов слуга, защото заплатите на учителите също се плащат от нашите данъци?
По Конституция народните представители, президентът и вицепрезидентът, както и членовете на Министерския съвет на Република България полагат следната клетва:
"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."
Както забелязваме, за служене не става дума. Още по-малко – за служене на интересите на всеки гражданин поотделно – както си представят претендиращите министрите да са им слуги. Някой ще каже – но суверен е народът, аз съм част от него, значи трябва да ми служи! Министърът служи на премиера - той е негов началник, а не Филанкешиев от Дупница. :)
Освен това и премиерът, и министърът също са част от народа и са избрани да го управляват според законите, а не да "слугуват".
Най-ангажиращата клетва, в която е включено служене на народа до пълно себеотрицание, е военната клетва:
„Заклевам се в името на Република България да служа честно на народа си, да спазвам Конституцията, законите на страната и военните устави, да изпълнявам безпрекословно заповедите на своите командири и началници, храбро да защитавам целостта и независимостта на моята Родина и ако се наложи, да дам живота си за нея, за воинската чест и за славата на бойното знаме. Заклех се!“
 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alexiev123
Категория: Политика
Прочетен: 909492
Постинги: 830
Коментари: 592
Гласове: 649
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930