Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2018 18:07 - МЕДА, КАТРАНА И РЕФОРМИТЕ
Автор: alexiev123 Категория: Политика   
Прочетен: 899 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.08.2018 18:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Вчера НОВА тв събра в сутрешното си студио трима сериозни политически коментатори. Темата беше оценка на първата година на третото правителство на Бойко Борисов, а за начало беше цитиран резултат от социологическо проучване, което ни беше представено като „мнението на народа“. Оценката – 3,71. Не стана дума, че агенция „Галъп“ - извършила проучването, се слави с това, че никога не е познала резултати от избори. Поради което и този резултат би трябвало да бъде под голямо съмнение. Но за да не засегнат присъстващия собственик на агенцията Андрей Райчев, професорите Михаил Константинов и Антоанета Христова се втурнаха да обясняват, че „добър“ не е лоша оценка. И макар и като цяло оценката и на тримата да беше положителна, ми се иска да обърна внимание на някои уж дреболии.

Как дребните неточности помагат за едри манипулации? Или - къде е катрана в меда на Андрей Райчев?

Странно - но той посочи 2008 година като начало на управлението на Борисов. Да, ама не. Бойко Борисов е премиер от края на м. юли 2009 г., при това с прекъсвания, които го връщаха доста назад. Сметката е елементарна – към днешна дата Борисов е управлявал 2 504 дни, а 10 години са 3 650 дни. Разликата от 1 146 дни е почти 3 години. ГЕРБ (Борисов) управлява 6 години и 9 месеца, по-малко от 7 години. Защо опозицията увеличава с 50% времето на управлението на ГЕРБ? Ами не е странно – защото целта е повърхностният слушател несъзнателно да направи сметка, че са минали 10 години оттогава. Мантрата и на лявата, и на дясната опозиция е, че за цели 10 години управление не е направено много, дори направо нищо, да не кажем, че дори положението е станало по-зле. И че Борисов ни е омръзнал - хайде, стига му толкова! :) Забележете - опозицията масово не можела да смята!


Преди време Андрей Райчев каза: „В първия си кабинет Борисов беше отмъстител, във втория - строител, а сега ще е обединител“. Сега отново повтори тезата си, която е близо до истината, но не съвсем.

В първия си кабинет Борисов беше спасител, но не и отмъстител. Отмъщението е грях за истинския християнин – какъвто е Борисов, но изглежда г-н Райчев не е много запознат с християнството. С неоценимата помощ на Цветан Цветанов в първия си кабинет те спасиха българите от организираната престъпност, но и досега това не се признава от опозицията. По откровените признания и на двамата именно неуспехите в борбата с нея ги е накарала да създадат партия ГЕРБ и да се опитат да влязат във властта.

С оценката на целите на втория кабинет съм напълно съгласен, но с едно съществено допълнение – вторият кабинет положи неимоверни усилия да информира народа какво представляват европейските програми и как българският бизнес и производители могат да се възползват от тях. Успехът на това начинание доведе до повишено усвояване на помощта от европейските фондове. Но тъй като се оказа, че медиите ни нямат никакъв интерес да помагат, се наложи държавата да ги стимулира финансово не само с парите от програмите, специално заделени за тази цел. Опозицията веднага се възползва. От простотия или от проклетия – а може би и от двете, започна да говори, че кабинетът си купувал медии. Тази глупост – или подлост - продължава да се говори до днес. Което много лесно води до внушението, че у нас нямало свобода на словото и причина за това е правителството, а не олигарсите-собственици на медии. Впрочем, Михаил Константинов направи класацията на „Репортери без граници“ на пух и прах. Без граници. :)

Прогнозата на г-н Райчев за обединяващия характер на третия кабинет на Борисов е впечатляващо вярна – с единствената неточност, че не можа да предвиди мащабите на обединението. Ако привличането на партия АБВ като поддръжник на втория кабинет и участието на техен министър в него вещаеше някакво обединение на политически сили вътре в страната, никой не можа да предположи, че третият кабинет ще изиграе историческа роля в Балканския регион. А това вече е факт – положи се началото на процеса на присъединяването му към ЕС, без значение колко време и сили ще са необходими, за да приключи. И в лицето на Бойко Борисов България има водеща роля в този процес!

В интерес на истината трябва да признаем, че Андрей Райчев никога не е подценявал Бойко Борисов, още по-малко си е позволявал да прави обидни намеци за образованието или произхода му. Което му прави чест. Но да се говори, че ГЕРБ не е правил и не иска да прави реформи, е невярно. При всеки опит за реформа опозицията се мобилизира и използва дори непозволени средства, за да я спре. Ще напомня, че единствената реформа, която мина без никакви протести, беше пенсионната реформа. Но нали всичко, направено от ГЕРБ, трябва да се оспорва, беше пратена в Конституционния съд от… ВАС! Жалбата обаче беше отхвърлена и тя влезе в сила. За правилния подход при здравната реформа – която беше спряна с изключително непочтени средства, имам много силно доказателство. И то е, че сега никой не смее да спомене нито министър Москов, нито пръстовия идентификатор като средство за контрол. Като че ли никога не са съществували! Защо? А продължават да говорят за изтичане на средствата за здраве и за належаща нужда от всякакви реформи!


Не е било досега министрите на ГЕРБ и самият Борисов да са отказали среща с протестиращи. Изслушва се всеки, мотивите на правителството се обясняват на всички. Но ако позицията е – искам реформи, но не ти да ги правиш, няма как да има реформи.

Изморихме се от егоистични или невежи искания. Това не са граждански искания. Гражданинът трябва да съзнава, че неговите лични интереси се сблъскват с интересите на други граждани, които имат същите права като него. Докато не се научим, по-добре да няма реформи. Имаме нужда от спокойствие и затова девизът на третия кабинет на Борисов е много далновиден – стабилност!
Думите на проф. Христова, че няма причини ГЕРБ да не завърши мандата си, бяха добър завършек на разговора.

А защо НОВА тв не сметна този разговор за достатъчно важен, за да пусне отделен клип с него, е отделен въпрос.

Едно е сигурно - не е по нареждане на Бойко Борисов. :)



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alexiev123
Категория: Политика
Прочетен: 909299
Постинги: 830
Коментари: 592
Гласове: 649
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930