Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2017 16:31 - ИСТОРИЯ НА УЧИЛИЩЕТО (ЗА ДЕЦА)
Автор: alexiev123 Категория: Политика   
Прочетен: 153 Коментари: 1 Гласове:
0 Нали сте виждали как животинките се грижат за децата си?

Докато са съвсем малки, най-голямата им грижа е да ги нахранят.

А като поотраснат – да ги научат как да се хранят сами. Птиците учат малките си как да летят, за да ловят мушици, котките – как да ловят мишки.

Всяко животно учи малките си как да си набавят храна, за да живеят.

Тази грижа за запазване на вида е залегнала в природата на всяко животно, включително и на човека. Той е едно от най-интересните животни, защото има много големи способности да променя средата, в която живее, да я организира и да прави начина си на живот все по-лесен и удобен.Затова голяма грижа на всеки човек е не само да нахрани, но и да научи децата си как да се справят със средата, в която живеят.

Някога, когато не сме знаели много за света, всяко семейство си е учело децата само. Но за да не сме зависими толкова много от природата, с течение на времето сме променили много околния свят. Знанията ни за него са се увеличили и така са се появили различни професии. Тогава се оказало, че родителите не само че нямат време да учат децата си, но и няма как да знаят всичко, което е полезно за децата да знаят.

Започнали да викат учители вкъщи и да им плащат, за да ги учат – един учител ги учи да четат и да пишат, друг – да смятат, трети – как се отглеждат полезните растения, четвърти – домашните животни, други - какво е Земята и природата...Обаче едни родители били богати и имали пари да плащат на учители, но много други нямали.

Като цяло това никак не е добре за племето, което си има държава - всички признават, че е важно да се знае колкото може повече за живота. Хората са много голяма ценност за всеки народ. Колкото повече образовани хора има в държавата, толкова по-добре е за нея.

Освен това няма никаква гаранция, че детето на богатия ще бъде умно и работливо и парите, дадени да се учи, няма да отидат на вятъра. Случва се богатият да роди мързелив глупчо, а бедният - умняга.

Ако едно бедно дете е умно, но не учи, губи цялото племе. Като порасне, умното и изучено дете е полезно не само за себе си, а за всички.Затова родителите започнали да събират децата си на едно място и да ги обучават всичките заедно. Защо само едно дете да слуша учителя и да се учи, като могат да слушат и да се учат наведнъж двайсетина?Решили да увеличат данъците, за да построят училища, и да плащат всички заедно осветлението, отоплението и заплати на учителите. Защото и те, като учат децата по цял ден, нямат време да копаят нивите си.Като цяло така на племето му излиза много по-евтино, отколкото всеки родител да плаща на учители по всеки предмет. Децата се учат наред, не се гонят тези, чиито родители не са си платили данъците. Ние сме свързани в едно цяло – българска общност, ценим я и помагаме и на бедните родители да изучат децата си.

При това не трябва да забравяме, че далеч не във всички държави по света бедните деца могат да ходят на училище.За да има ред в живота, във всяка държава се измислят закони, които определят правила - кое как трябва да се прави. Законите не са вечни, те се променят според нуждите на живота. Има закони и как се наказват хората, които не спазват правилата на живеене, определени с тези закони. Всеки голям човек трябва да знае законите, за да не ги нарушава. Един от тези закони у нас е, че е задължително децата да ходят на училище до 16 годишна възраст.Въпросът е обаче – докога да обучаваме всички деца за сметка на данъците?

В различните държави този въпрос е решен различно и може да се променя – в зависимост от парите, събрани от данъците.

Държава, в която всички деца се учат безплатно до определено ниво, е социална държава.

Ние също сме социална държава - в момента обучението до ниво средно образование е безплатно за родителите на децата.Понякога децата питат защо е нужно да учат толкова много и различни неща. Смятат, че далеч не всичко, което учат, ще им потрябва.

Сега ще обясня.

Преди много години е било достатъчно децата да се научат само да четат, да пишат и да смятат.

Но през последните сто и петдесетина години умните хора са открили и измислили толкова много нови неща, за да облекчат живота, че сега това не е достатъчно.

Хората вече не копаят земята на ръка – измислили са трактори и други машини, които да я обработват.

Вече не ходим с коне и каруци на далечни разстояния – имаме си автомобили, влакове, самолети и вместо малки лодки – големи параходи.

Платовете за дрехи не се тъчат на ръка – има тъкачни станове.

И дрехите не се шият на ръка – има шевни машини и цели заводи, които шият дрехи.

Майките не перат на ръка – измислени са перални машини.

Всичките тези машини ги измислят и ги правят машинните инженери.Там, където земята не стига за всички, хората са измислили да строят високи здания, в които да живеят. Тях пък ги строят строителните инженери.Радиото, телефоните, телевизорите, компютрите – тях ги измислят и правят други видове специалисти-инженери.Накъдето и да погледнете, всички предмети, които ни заобикалят, са направени от хора, които са се учили как да ги правят.

Когато тези специалисти остареят и вече не могат да работят, трябва някой да знае техните професии, за да продължи да ги прави и да живеем добре и удобно.Днес има няколкостотин професии и всеки човек трябва да си избере коя му харесва най-много, за да я работи и да се изхранва чрез нея.Затова в училище децата трябва да научат какви различни видове професии има и всяко да реши коя професия му харесва най-много, за да я изучи в подробности.Всяко дете трябва да знае, че за средното му образование са плащали не само неговите родители, но и всички негови сънародници. Защото сега най-ниската цена, която плащаме всички за обучението на едно дете в обикновено училище, е над 1 300 лв. годишно – и то при построени вече сгради. В специализираните училища разноските са 2-3 пъти по-високи, като понякога стигат до 8 -10 хиляди лева годишно на ученик.Всеки млад човек, завършил средното си образование в България, е вече задължен на хората от поколението на родителите си.

А когато започне да работи и той, ще започне да си връща дълга, като плаща чрез данъците си за образованието на следващото поколение деца.

Както всеки от нас има синовен дълг към родителите си, също така има и поколенчески - към цялото предишно поколение.

Тази връзка ни прави народ и от съхранението й зависи и бъдещето на народа ни.

 
Гласувай:
0
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. zaw12929 - На децата, че и на съпруги всичко не ...
11.07.2017 08:41
На децата, че и на съпруги всичко не се казв, не само на доктора- всичко се показва
Поздрави!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexiev123
Категория: Политика
Прочетен: 513797
Постинги: 779
Коментари: 554
Гласове: 617
Календар
«  Юли, 2018  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031