Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2017 16:29 - ИСТОРИЯ НА ДЪРЖАВАТА (ЗА ДЕЦА)
Автор: alexiev123 Категория: Политика   
Прочетен: 104 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.07.2017 16:32


 Още преди хиляди години хората са разбрали, че за тях е по-безопасно и по-лесно да живеят заедно, отколкото всяко семейство да е далеч от другите. За да могат да си помагат един на друг, започнали да се събират на групи, които се наричат племена.

И до днес всяко племе иска да пази членовете си и земята, на която живее, защото всеки човек иска спокойно да си копае нивата и да си храни семейството според каквото изкара от копаенето.
Затова племето си прави организация, която нарича “държава”.

Основните й цели са: 
1. да си пази хората от нашествия на външни врагове – от други племена, които може да го нападнат 
2. да си пази хората от вътрешни врагове – от лоши хора вътре в племето
3. да прави по-удобна и по-хубава земята, на която живее.

За да се пази от външните врагове племето има войници, а за да се пази от вътрешните врагове – полицаи.
Обаче войниците и полицаите трябва да пазят племето денонощно и нямат време да копаят нивите си. 
И понеже пазят всички, от всички се събират средства и им се дават, та да могат и те да си хранят децата.

Тези средства се наричат данъци. Данъкът е определена част от това, което всеки от нас изкарва. Колкото повече общи неща искаме да си направим, толкова повече данъци трябва да събираме. Някога данъците са били в натура - жито и други продукти, но за по-лесно сега са в пари.

За да бъде не само безопасна, но и удобна за живеене земята на племето, тя трябва да бъде снабдена с чиста вода за пиене, да има канали за мръсната вода, между къщите да има улици, да има удобни пътища към съседните племена, над реките - мостове, до всяка къща да стигат жици за електричество, и всичко това да се поддържа здраво и чисто. 
И защото тези неща се ползват от всички, за да ги има се събират пари (данъци) от всички.

Данъците някой трябва да ги събира, да ги пази, и като останат пари - след като се платят заплатите на войниците и полицаите, да решава за какви други общи неща да ги даде. Така се е създала държавната администрация, заплатите на която също се плащат от данъците.
Ако не си плащаме данъците, племето ни е изложено на опасности, а земята, която обитаваме, ще бъде гола поляна - кална през зимата, прашна през лятото, без улици с тротоари, без пътища, мостове и т.н.

Обаче хората от племето имат различни мнения за какво да се харчат общите пари. Тези, които имат приблизително еднакви мнения, се организират в политически партии и искат те да управляват държавата, за да определят за какво да се дават парите от данъците. 
Това е политическото управление на държавата.

Преди 1989 г. в България една партия – БКП, си беше присвоила правото в продължение на 45 години само тя да се разпорежда с общите ни пари и да командва всичко в държавата. Такава държава наричаме тоталитарна и не я харесваме.

В демократичните държави, каквато е сега и нашата, на всеки 4 години се правят избори, на които всеки казва с коя партия е съгласен. 
И по този начин - ако не сме доволни, сменяме партиите, които управляват.
Смяната на управляващите партии променя начина на харчене на общите ни пари, но по принцип не би трябвало да променя личните ни доходи. 
Държавата може да променя заплатите само на тези хора, които работят в държавната администрация.

Като определи границите на земята, която владее, всяко племе й слага име. Обикновено това е името на племето. Ние сме се наричали българи, затова земята ни се нарича българска, а държавата – България. 
На всяко дете, което се роди на българска (или друга) земя, държавата издава документ за раждане, в който вписва кои са родителите му, кога и къде точно е роден. Никой не може да променя този документ, той съпътства човека през целия му живот и го свързва със земята, на която се е родил.
А като сме се на-родили на българската земя, всички заедно представляваме български на-род. image:)
Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alexiev123
Категория: Политика
Прочетен: 513789
Постинги: 779
Коментари: 554
Гласове: 617
Календар
«  Юли, 2018  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031