Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2017 21:05 - ДА СЕ ИЗОКАМ И АЗ ЗА ГЕЙ ПРАЙДА
Автор: alexiev123 Категория: Политика   
Прочетен: 462 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

По този въпрос никога не съм имал намерение да се изказвам, но ми удари часът.
Слушах тази сутрин по БНТ разговор между Харалан Александров и Мария Чернева - тяхна репортерка, която отразявала десета година гей прайда и се била специализирала по него, така да се каже.
Госпожа Чернева – очевидно симпатизантка на прайда, се опита да ни убеди, че видите ли, никога не била виждала неприлично облечени участници в прайда. Те били едни съвсем нормално държащи се хора, които се борят за правата си, а неприемането им било въпрос на предразсъдъци. Ами да е гледала репортажите на колегите си от другите телевизии, те са отразявали по-вярно от нея тези събития. Защото ние сме виждали какви ли не отблъскващи картинки на разсъблечени, омазани с червило и кривящи се мъже и да се отрича, че ги имаше, е толкова глупаво, че се сещам за определението, извинете, “педераслък”. Права не се защитават с глупави лъжи. С лъжи се уронва достойнство, а много от тези хора го имат и държат на него! Не ги унижавайте!
Спомням си и оправдания, че нашарената и кълчеща се голотия била традиция за прайдовете. Ама като тръгне българинът да възприема чужди традиции, та не знае къде да се спре. Класика, описана в “Криворазбраната цивилизация”. От свобода на словото ще го удари на слободия на словото, а от права на ЛГТБ-хората ще го удари на диктат на ЛГТБ-хората.
Има един феномен, на който у нас почти не се обръща внимание. Това са местните нрави, които се формират от начина на живот на местното население. В малките туристически морски селища например е нормално през лятото човек да стои по бански цял ден. Ей го плажа, на две минути път е. И към плажа, и от плажа по улицата се ходи по бански. Голотата се среща на всяка крачка и е съвсем нормално ако някой ти звънне на вратата, да му отвориш, облечен с бански костюм. Я опитайте да го направите в голям град от вътрешността на страната - например в София? В София си не облечен, а съблечен по бански! Затова на никого не му хрумва да отваря вратата при позвъняване или да се качва по бански в автобуса на път към градския плаж. Налагането на местни нрави навсякъде не върви дори в границите на една държава, а какво да кажем за пренасянето на нрави от една държава в друга?
Но забелязвам, че в последните една-две години циркаджилъците отсъстват. Изглежда, че гей прайдът се е превърнал вече в демонстрация на съпричастност от страна на хетеросексуалните либерали, а самите гей-общности ги няма никакви там.
Госпожа Чернева обаче не пропусна да упрекне кмета на София г-жа Фандъкова, че не присъствала на прайда, за да го подкрепи. Чужди посланици били обявили подкрепа, а нашите държавници – не. Пък ни пуснаха и репортаж със заместник кмета на Амстердам, за да дава акъл на политиците ни! Какво по-голямо доказателство, че сегашните държавници не се водят сляпо по Европата? Нали все в това ги упрекват, че чакали да им кажат от Брюксел каква позиция да заемат? Да, ама не! Ние си имаме наша позиция! Много сме благодарни за непоискания холандски съвет - но като не знаете какви са масовите нагласи на едно население, не давайте съвети на политиците му как се печели доверие. А Харалан Александров пак беше на висота – накара Чернева да си признае, че това мероприятие е политическо, поради което не могат да притискат Фандъкова да ги споделя.
От прайда някак естествено разговорът премина към кърменето на публично място и Харалан пак зае достойна позиция, макар и да не се противопостави. Особено ме зарадва, когато употреби думата “свян”. Свян - това чувство не е равно на срам, а е усещане много интимно и съкровено, което не всички хора притежават. Това е духовно извисяване, душевна деликатност и финес, които се появяват, когато човек е преодолял примитивното и животинското у себе си. Да ме прощават майките, които настояват предизвикателно да кърмят децата си насред града. Аргументите им са, че било полезно за децата и било тяхна естествена нужда. Няма да имам нищо против, ако това става в градинка, на дискретно и усамотено място. Иначе - хората имат и други естествени и належащи нужди, които не приемаме да се вършат демонстративно и на публични места – макар че в някои източни страни да било прието да се вършат на улицата, където ги свари нуждата. Нищо няма да загубим, нито ще станем по-малко европейци, ако поставим тези граници на толерантността и либералността, които са присъщи на душевността на народа ни.
https://www.bnt.bg/bg/a/sled-porednata-doza-debati-za-i-protiv-sofiya-prayd



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alexiev123
Категория: Политика
Прочетен: 908799
Постинги: 830
Коментари: 592
Гласове: 649
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930