Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2017 19:01 - ДОКОГА С ТОЗИ УЧЕНИЧЕСКИ МАНТАЛИТЕТ?
Автор: alexiev123 Категория: Политика   
Прочетен: 434 Коментари: 0 Гласове:
1





Опитвам се да си спомня кога за първи път в разговорите за политика у нас се вмъкна изразът на злорадство “вкараха го в обяснителен режим”.
Почти сигурен съм, че това стана след като Радан Кънев узурпира властта в ДСБ и че именно той и неговите активисти вкараха в широка употреба този израз. Не съм забелязвал старите и сериозни политици да го използват. Ако греша, поправете ме. Изразът ме бодна, защото моята професия е да обяснявам. Години наред по задължение режимът на работата ми е бил обяснителен. Каквото и да каже един преподавател от катедрата, трябва да го обясни. Когато му зададат въпрос, трябва да може да отговори. А и нормалното общуване между човеците в ежедневието е когато някой изложи различно от твоето мнение, да му обясниш своето. Къде тук има място за безпокойство, че някой ни унижава?
Ако става дума за наука, то знанието, разпространявано без обяснения, се нарича догма. Обяснението е път към познанието, а по пътя също се събира познание. Ако става дума за лични нагласи, обяснението обогатява познанието ни един за друг, за различните ни възприятия на нещата от живота и ни помага да се разбираме помежду си. В края на краищата – всеки от нас постоянно се намира в обяснителен режим не само пред близките си, но и пред собствената си съвест – стига да я има.
Защо “обяснителният режим” смущава тези млади и умни красавци от ДСБ? Ако се отправи публично обвинение към някого и той не отговори, повечето хора си казват – щом мълчи, значи е истина, няма с какво да обори обвинението. Ако отговори – според раданкъневците влиза в обяснителен режим, което според тях е унижение. Ситуацията става като “Що си с шапка, що си без шапка?” - и винаги си губещ.
По тази логика излиза, че всеки, който отправя обвинение – дори и да е нагла лъжа, винаги е в печеливша позиция. Ами тогава всеки ден да се замеряме един друг с лъжи, та всички да печелим? И в никой случай да не си отговаряме, за да не влезем в капана “обяснителен режим”? Много умно, няма що, красавци мои умни!
Когато световните политици разговарят, те също си отправят обвинения и си задават въпроси, но го правят в дипломатичен стил. И никой не смята, че са го вкарали в унизително положение да отговаря, както се опитват да внушават тези младежи.
През 2014 г. Кънев използва високия авторитет на партията, създадена от Иван Костов, но само за две години го срина до нивото на прякора си от ученическите години. Стилът, с който си служи, възмущава всеки сериозен човек, защото се използва предимно от младежите в пубертета. И начинът му на разсъждаване не надвишава ученическо ниво – макар и да има висше юридическо образование.
А този “обяснителен режим”, който вкара в политическото говорене, е рудимент от пубертетните му спомени и напомня усещанията на провинен ученик, извикан при директора за обяснения. Рудимент, характерен за непорасналия човек с ненаучените уроци.
Ученическият манталитет не напуска някои хора цял живот и се чудя - защо решават да влязат в политиката? Събират електорат от “копелета” от тази възрастова група, екзалтират го с помощта на хашлашко говорене за тикви и закани за извиване на ръце и ритане? По този начин се събират банди, а не електорат.
Драги ми “умни и красиви” ученици от ДСБ и околностите им – ако искате да поумнеете и наистина да станете умни и красиви, единственият ви шанс е да се намирате в перманентен обяснителен режим.
И понеже повторението е майка на знанието, ще повторя:
Обяснението е път към познанието, а пътят също учи.
Затова ви благодаря, че ме вкарахте в обяснителен режим! :)



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alexiev123
Категория: Политика
Прочетен: 907457
Постинги: 830
Коментари: 592
Гласове: 649
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930