Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2017 17:05 - ШАПКИ, БРОШКИ, БЛУДНИЦИ И ТРЪМП
Автор: alexiev123 Категория: Политика   
Прочетен: 648 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Светските репортери по света винаги са търсили и намирали някакви послания при стриктното спазване или нарушаването на протоколното поведение, както и връзка между външния вид, облеклото, бижутата и прическите на държавните лица и намеренията или настроенията им. Спомнете си брошките на Мадлийн Олбрайт, чантите на Маргарет Тачър, пурите на Чърчил и др. подобни.
Ако приложим същия подход към нашите държавници, ще се получи интересна картинка, защото последните дни бяха доста богати на събития и символна показност - чак ме заболя глава да ги отбелязвам.
Най-напред забелязах, че след полагането на клетвата си в парламента новоизбраният президент Румен Радев не подаде ръка на премиера в оставка Борисов - за разлика от Илияна Йотова. Това беше знак за бъдещи отношения. Не на място. Йотова все пак се е поотъркала в европейските политици и знае, че на публично място лични отношения не трябва да се демонстрират, а се спазва протоколът. Макар че се учудвам как за толкова години не е забелязала, че в Европа деловата жена прибира косата си в семпла прическа и никога не я пуска на воля - особено ако е гъста и дълга.
На следващия ден на площада пък забелязах, че Бойко Борисов стоеше под снежинките не с балтона, с който ходи през зимата в Европата, а с дългата кожена тужурка от времето си на главен секретар на МВР и... плетена скиорска шапка – макар че си има и кожена. Човекът е в оставка и може да си позволи да се яви в цивилно облекло, така да се каже. Освен че скиорската топли повече, има още една разлика – широкополата шапка се сваля, а скиорската се смъква. Но освен при химна не видях кога точно му се наложи да бъде гологлав и кой не можа да каже, че Бойко му сваля шапка.
В катедралния храм обаче станах разноглед!
Новият ни президент Радев (Господ здраве да му дава) стоеше изправен като истукан, като че ли за първи път вижда църква и свещеници. Не се сети поне малко да посведе глава. За атеистите е наложително да научат каква е дълбоката символност на сведената глава на висшия държавен служител пред Бога. За обикновения човек е много важно да знае, че и най-висшият държавен чиновник си има “началник”, който го следи какво прави и одобрява или не одобрява действията му. Бойко Борисов например много често споменава, че каквато и власт да има, не я е получил без Божието благоволение. Някои смятат, че играе, но дори и така да е, това само доказва, че е добър политик. Макар аз да вярвам, че съвсем искрено е религиозен. Но Румен Радев изобщо не знаеше как да се държи и какво да прави, та един свещеник му диктуваше шепнешком най-наложителното: “сега се прекръстете, ха сега целунете кръста, а сега – ръката на патриарха”.
По-нататък, нито една от дамите – официални лица не спази християнския обичай жената да влиза в катедралата с покрита коса. Правите коси и семпли прически на Маргарита Попова и Цецка Цачева все пак бяха поносими, но буйните къдрици и буклите на вицепрезидента Илияна Йотова насочват мислите на всеки вярващ право към изображенията на блудниците в сцените на Страшния съд. Нищо лично, само отбелязвам.
Гаф след гаф, но и сигнал след сигнал за наблюдателните.
За успокоение обаче ми попадна едно интересно интервю с проф. Боян Дуранкев, който на въпроса какво му е мнението за премиера Бойко Борисов отговаря така:
“– Най-дълголетната, най-адаптивната и най-типичната фигура на прехода. Българският Сизиф, многократно започващ пътя си от долу нагоре, понякога и отстрани. Величествена осанка; трагична натура, разкъсван между свои и чужди. Историята със сигурност ще му даде оценка, различна от тази, давана както от сегашните му фенове, така и от критиците. Впрочем, Борисов държи ключа към следващото „редовно“ правителство, кой каквото и да си въобразява.”
А за да сложа и черешка на неговата торта, да ви кажа аз какво мисля:
Мисля, че Тръмп пак ще му се обажда. Има още какво да научи от него. :) :) :)
https://trud.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84-%D0%B1%D0%BE%D1%8F%D0%BD-%D0%B4%D1%83%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B5%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BD%D0%BE%D0%B2/



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alexiev123
Категория: Политика
Прочетен: 907802
Постинги: 830
Коментари: 592
Гласове: 649
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930