Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2016 13:42 - НАЦИОНАЛЕН ТРАУР, БЕ!
Автор: alexiev123 Категория: Политика   
Прочетен: 481 Коментари: 0 Гласове:
-1

Последна промяна: 21.08.2016 16:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В тютюневия склад в Пловдив, спорно защо обявен за паметник на българската култура, бушува пожар. Из българските интернет сайтове пък някои обявяват този пожар за край на българщината и на държавата. Направо са обявили национален траур!
Ако тяхната представа за българщината са тези тютюневи складове, няма как да не ги съжаля и заради общата им култура, и заради крехката им българщина, която може да бъде съкрушена от пожар в една сграда със съмнителни архитектурни достойнства. Никак няма да се учудя, ако собственикът на сградата има пръст в тази работа – макар че дали след събаряне или след пожар – компетентните органи и самият министър Рашидов още през месец март изразиха мнение, че законът трябва да бъде спазен и сградата трябва да бъде възстановена в първоначалния й вид.
Започвам да си мисля, че аз съм единственият, който не страда за стара България, а се радва, че обликът й се подновява и модернизира. Никога не се питам кой щял да спечели, защото според мен печелят и градът, и държавата, и хората.
Този случай ме подсети за друг. През 2006 г. случайността ме заведе в Regent Palace Hotel в Лондон – хотел, свързан с исторически събития и радващ се на съответната слава. Намира се на пъпа на Пикадили съркъс, по-централен хотел не можеш да измислиш. Построен е през 1915 г. и за времето си е покривал най-високите стандарти за лукс. Огромен - за онова време е бил най-големият хотел в Европа – с 1028 стаи.
Да ви кажа, в по-гаден хотел не бях отсядал. Едновремешните английски стандарти за лукс са се отнасяли само за общите помещения, но не и за спалните (то май и сега е така). Попаднах в полутъмна стая с две легла, която, както прочетох по-късно, била обширна в сравнение с единичните. Само че представите на англичаните за обширност никак не съвпадат с нашите, повярвайте ми. Отделно, че луксът от 1915 г. не е предвиждал да разполагаш със собствен санитарен възел, а е имало общи на всеки етаж. В опит за модернизиране на хотела, в последните години в ъгъла на “обширната стая” беше вмъкната неуместно розова пластмасова кабинка с тоалетна и душ, но за да седна на тоалетната чиния, ми се налагаше да отворя вратата й, а къпането беше възможно само с гръб, залепен за стената. :)
След време научих, че съм бил един от последните, ползвали услугите на реномирания хотел. Впрочем, реномиран единствено заради местоположението си, защото в днешно време звездичките му бяха само две, макар цената на една нощувка да беше като за пет. Няколко месеца след моя престой хотелът беше затворен и подложен на разрушаване. Славното историческо наименование замина в забрава, а комплексът от сгради получи наименование Квадрант 3. И представете си - не се е намерила английска фирма да се заеме с този проблем в центъра на центъра на Лондон! Короната го даде под наем на чужди фирми, между които е американска фирма с участието на бившия вицепрезидент Ал Гор, които построиха модерна съвременна сграда от стъкло за магазини и офиси. Запазена е само неокласическата фасада, която е малка част на върха на триъгълната сграда, а двата ресторанта в стил Ар Деко биват преместени и реновирани – при което никой англичанин не се е изплашил, че ще останат без културно наследство, нито някоя английска НПО е поискала кралицата да си хвърли короната, защото е оставила САЩ да превземат Лондон, например. Странни са тези англичани, а уж били много консервативни... вместо да реват за унищожаване на културни паметници, хората, които имат сантименти към Regent Palace Hotel са направили сайт за историята на хотела и страница във Фейсбук, където събират снимки и спомени за историята му.
Та по този повод ще успокоя слабосилните оплаквачи на нашето културно наследство - има по-силни духом българи от тях, които не могат да бъдат сломени от един пожар в частна сграда. Ще им препоръчам да престанат да се упражняват в красноречие и по комунистически да обвиняват държавата, че не се грижела за културното наследство – особено когато то не е нейна собственост. Защо никой от тях не извади пари от собствения си джоб, за да го запази в автентично стария му вид? Защото нямат? Ами тогава, вместо да се хабят да хулят държавата, да хвърлят усилия да убедят хората с пари колко е патриотично, пък и изгодно да ги вложат в тези културни ценности.
Макар че е пълен нонсенс бедняк да дава акъл на човек с пари как да ги харчи. :) Напомням, че 45 години беше така – бедняци управляваха парите на държавата за слава и чест, та фалирахме няколко пъти.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alexiev123
Категория: Политика
Прочетен: 907827
Постинги: 830
Коментари: 592
Гласове: 649
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930