Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2016 16:42 - ПОРЕДНАТА НЕСКОПОСНА МАНИПУЛАЦИЯ, или как се пише за пари
Автор: alexiev123 Категория: Политика   
Прочетен: 681 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Тези дни вече откровено антибългарската българска редакция на някога уважаваната германска медия “Дойче Веле” ни поднесе поредния пасквил на Александър Андреев, неин дългогодишен ръководител.
Под заглавие “Борисов – златното момче на Брюксел”, четем кой ли по ред опит за портрет на настоящия премиер на България Бойко Борисов.
„Държавата е в колапс. Затова сега уличният таралеж от Банкя се завръща за да заздрави позициите й.“ – с този цитат на премиера отпреди две години започва “портретът”.
Обърнах интернет наопаки, но никъде не намерих Борисов някога да е нарекъл себе си “уличен таралеж от Банкя”. Никоя медия не би пропуснала да го цитира. Странно е и пълният отличник на най-голямото на Балканския полуостров средно училище, при това с майка учителка, да е бил “уличен таралеж”, каквото и да означава това.
Но изглежда “художници” като г-н Андреев имат свои, оригинални “виждания”, които ги правят толкова по-големи, колкото повече се отдалечават от реалистичното фотографско изображение. Според мен е искал да внуши на читателя идея за някаква позорна “уличност” на премиера, поради което си е позволил да сложи в устата му този “журналистически артефакт” – за да не кажа “лъжа”. Ако е искал да ни напомни за филията с мас и гуменките, не познавам човек, който да не предпочита момчета с гуменки да ритат топка по поляните пред момчетата, които мерят дантелените комбинезони и обувките с висок ток на майките си пред огледалото. :)
Освен това ми е интересно - защо има толкова много опити да бъде портретиран точно този български премиер? Да сте срещали някъде биографично-психологичен портрет на Станишев? На Орешарски? На Симеон Сакскобургготски? Всички се упражняват върху Борисов. Ще припомня, че първият сериозен опит за налагане на някакъв шаблон в общественото пространство относно личността на Бойко Борисов беше направен от проф. Кръстьо Петков. Още през 2012 година той се разпростря върху 356 страници да прави “социологически” портрет на Бойко Борисов в книгата си “Държавата - това съм аз!”. Само че аналогията му с краля-слънце пропадна безславно, защото само след няколко месеца “диктаторът” Борисов подаде оставка – за ужас на опозицията.
Самият проф. Петков, сътрудник на военното контраразузнаване, е икономист по образование и специалист по социология на труда, но щом Партията му е наредила, се е пробвал и в ролята на психолог. Не успя, защото в опита си да опише Борисов като просто селско момче, стигнало до София, всъщност е описал себе си. Видинското село, в което той е отраснал, е забележително само с това, че за век и половина съществуване е сменяло името си точно седем пъти, като за последно се е спряло на името на местен партизанин.
А надменното и пренебрежително отношение към Банкя, което се насажда години наред с цел да бъде принизен произходът на премиера, издава пълно невежество. Банкя като селище е документиран под това име от 15 век. Намира се само на 15 километра от центъра на столицата и още през 1907 г. цар Фердинанд е обърнал внимание на безценните му лековити минерални извори. Тогава започва да строи градската баня, с която би се гордял всеки европейски балнеоложки курорт. Изграждането, вътрешните работи, обзавеждането и допълнителният интериор стрували на държавата 834 222 златни лева. Това е най-луксозната и скъпа баня-лечебница в България по онова време. Материалите за вътрешното изграждане до най-малкия детайл са произведени специално за тази баня в Белгия, Франция и Виена. Така че десетилетия наред селяните на Банкя са се къпали в изключителен лукс. По-късно около нея е бил създаден и градският парк с екзотични дървесни видове, както и паркът “Ротонда”. Поради уникалните климатични условия през 1913 г. е построен и първият в България военен санаториум, което прави Банкя още от началото на миналия век престижен царски и офицерски курорт, привличал столичната бохема, както и най-известните ни поети и писатели. Населението на Банкя не е типично селско население, защото не може да се препитава нито със земеделие, нито със скотовъдство – почвите в преобладаващата си част са глинести, а в боровите гори паша за добитък няма. Банчани открай време знаят, че поминък в Банкя няма да намерят, и се образоват и подготвят за работа в столицата - което е направило задължително създаването на удобен автобусен и жп транспорт. Доколкото ми е известно, железопътната линия София - Банкя съществува още от 1918 г. Старите софиянци помнят, че влакът винаги беше претъпкан – през седмицата от работещите и учещи в София банчани, а през почивните дни – от отиващите на излет софиянци.

Толкова за село Банкя и за “селското” му население, което е доста по-градско от населението дори на някои централни софийски квартали.

Ще спра дотук и ще продължа възраженията си към текста на Александър Андреев по-късно, че никак не са малко. А ако сред четящите ме има банчани, приемам благодарности. За писане във Фейсбук и блогове никой не ми плаща.

http://www.lostbulgaria.com/?cat=143



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alexiev123
Категория: Политика
Прочетен: 908941
Постинги: 830
Коментари: 592
Гласове: 649
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930