Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2016 13:34 - СТИГА ВЕЛИКОБЪЛГАРСКИ ИСТЕРИИ, МОЛЯ!
Автор: alexiev123 Категория: Политика   
Прочетен: 1418 Коментари: 7 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Хайде, успокойте се вече! Виждам хора учудени, че и възмутени, дето политиците ни поздравиха с деня на СЛАВЯНСКАТА писменост...  Руска пропаганда било, не сме били славяни, а азбуката ни била чисто БЪЛГАРСКА!    Официалното наименование на празника 24 май е "Ден на българската просвета и култура и славянската писменост" и един политик не може да го нарече другояче! Как точно да бъде наречен празникът имат думата учените езиковеди, а не политиците.    Наименованието няма нищо общо с руснаците и с руската имперска политика, но трябва да се чете повечко!    На по-голямата част от аудиторията липсват познания за основни термини – какво е азбука, какво – писменост, кога писмеността става книжовност, връзките и зависимостите им от езика, културата и историята на съответното племе, етнос или народ. Те не могат да се разглеждат поотделно и независимо.   За да оспорите принадлежността ни към славяните и на писмеността ни към славянската писменост, ще трябва да се обърнете най-вече към западните специалисти по сравнително езикознание, а не към руските учени. Азбуката е средство за записване на езика, тя не може да го промени!   ВИЕНА е най-големият в света център (в неславянска страна) за изследвания и обучение по славянски езици, литератури и култури. Вече повече от 160 години във Виенския университет има катедра по славистика, в която изследванията върху българския език още от 19 век са намерили своето достойно място.  В историческата справка в линка долу ще намерите имената на повечето западноевропейски световноизвестни и признати учени езиковеди, които са посветили целия си живот на работа в тази област.  Години ще ви трябват, за да прочетете какво са писали, въз основа на какво са направени класификациите на езиците и какви са научните им аргументи, та да спорите с тях кой език и кой народ е славянски и кой не е.  И то пак с научни аргументи, разбира се, не с линкове към съмнителни сайтчета и блогове.   Нали няма да се състезаваме с македонците?   Като толкова искате да сме единствени в нещо, единствени в света имаме празник на ПРОСВЕТАТА!   На него посвещавам този си просветителски постинг. :)   http://liternet.bg/publish3/lminkova/viena.htm



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. nadzambunata - Wer schreibt - der bleibt!
25.05.2016 14:45
Абе, кви са тия първосигнални пасквили, дето публикувате в тия панелни блоГове? Аз от месеци чопля около два факта и не си позволявам да публикувам.
То си има причина да има такава купчина факултети точно във Виена. А това, че некаква кака е написала за нещо статия не означава, че е доказала нещо.
Както си има и причина на фона на толко факултет и учено Българската Православна Църква във Виена да е скрита във вътрешен двор в здание с вид на трафопост и с нищо ненапомнящо черква отвън.
Недейте да пишете такива непознати и необмислени работи.
Ние не сме славяни, колкото и да се иска на г-жата от Виена и на онези от масква!
цитирай
2. alexiev123 - Абе, кви са тия първосигнални па...
25.05.2016 16:52
nadzambunata написа:
Абе, кви са тия първосигнални пасквили, дето публикувате в тия панелни блоГове? Аз от месеци чопля около два факта и не си позволявам да публикувам.
То си има причина да има такава купчина факултети точно във Виена. А това, че некаква кака е написала за нещо статия не означава, че е доказала нещо.
Както си има и причина на фона на толко факултет и учено Българската Православна Църква във Виена да е скрита във вътрешен двор в здание с вид на трафопост и с нищо ненапомнящо черква отвън.
Недейте да пишете такива непознати и необмислени работи.
Ние не сме славяни, колкото и да се иска на г-жата от Виена и на онези от масква!

Някой чете първосигнално и едноканално, та не е разбрал, че цитирам "г-жата от Виена", защото е изброила почти всички учени-слависти от век и половина насам. Съчувствам на страхливците, които смятат, че ако твърдим, че не сме славяни като руснаците, това ще ни спаси от руската мечка. Ако се смятаме за славяни като чехите и поляците, по-безопасно ли ще е? :)
цитирай
3. nadzambunata - Оффффф
25.05.2016 18:27
Абе ква мечка те гони бе, кви опасности? Става въпрос за историческата реалност и смисъла на трактовката. А щом некой започне да ми изброява разни "хабилитирани" шпециалисти, то изобщо не дочитам.
цитирай
4. 1997 - И аз така. Не чета писанията на неграмотни.
25.05.2016 20:53
nadzambunata написа:
Абе ква мечка те гони бе, кви опасности? Става въпрос за историческата реалност и смисъла на трактовката. А щом некой започне да ми изброява разни "хабилитирани" шпециалисти, то изобщо не дочитам.

Щом някой не пише грамотно за каква култура и познания у него става дума?
Хайде, nadzambunata, в първи клас. Бързо! Бързо!
цитирай
5. dinkov - Динков
26.05.2016 00:03
alexiev123 - прощавай, но не става дума за игра на покер, а за исторически факти и понятия.
Вече е късно затова ти копирам коментара си към друг постинг. Надявам се, че не се обиждаш, това не е от неуважение, а просто ме мързи :)

"това е толкова очи извадна истина, че дори не трябва да се спори. Азбуката на която пишем ние и писмеността ни е създадена, утвърдена и разпространена от нас българите. Обзалагам се, че хората по онова време са казвали Аз Буки на българите или от България или словото на българите или от България, но няма как да са употребявали понятие като "черковно славянска". Понятието "славяни" и "славянство" са измислени 7-8 века по късно и съдържанието, смисъла на тези термини обслужват панславянството. Руският език е осъвременена форма на старобългарския, а държавите които използуват българската азбука образуват Българска езикова общност. Това не е шовинизъм или национализъм, нито филство или фобство, а елементарна историческа истина. Май само МОН не са разбрали, че това е исторически факт. Крайно време е учебниците по история да се поправят. А държавите които имат комплекси от този исторически факт, проблема си е техен. Разбира се, че те са братски, сродни народи, сродни езици имаме, но азбуката и християнството дори, са приели от нас. Просто на бялото трябва да се казва бяло, черното, черно на цветното, цветно."

Разбира се всеки си има мнение, но ако можеш да посочиш поне един писмен документ или паметник с термин "славяни" преди 16 век ще почерпя. Не сходни понятия като склави, славуни, венети, анти, а славяни. А и съдържанието, смисълът който се е имал предвид в тези понятия не е равнозначен на смисъла който се влага в понятието "славяни" след 16/17 век.
Поздрав и лека нощ.
Ицко
цитирай
6. alexiev123 - Динков,
31.05.2016 12:05
не се обиждам от различни от моето мнения. Не се сърдя на хората, че не знаят колко не знаят. Но е добре да го осъзнаят. :) Затова ще те питам само как са попаднали 19 от "българските" букви, които според теб били създадени от нас, българите, през 9 век след Христа, в гръцката азбука, с която е написана старогръцката литература. Нейният разцвет е през 5-6 век преди Христос. Ако има елементарна историческа истина, то е този факт. Тия гърци ще ги изкарате факири - да ни откраднат нещо повече от петнайсет века, преди да сме го създали! Оттук нататък става дума за наука и научни класификации, за които има думата международната научна общност, а не ти или аз. :) Ако човек не знае поне 5-6 чужди езика - от които 2 да са латински и старогръцки, и да е чел специализирана литература за писменостите с аргументациите на учените от цял свят, няма никакъв смисъл да изказва мнения по този проблем.
цитирай
7. dinkov - Динков
04.06.2016 00:06
alexiev123 - да споря с хора които по занятие се занимават с изучаване на езиците или история не само, че нямам намерение, а и не искам. На въпроса ти за гръцките букви в БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА, мисля, че не е съотносим към темата. На времето още по "соца" един преподавател (няма значение кой и по какво, защото е известен в публичното пространство) обичаше да казва - "студенти оправете си понятийния апарат". Аз пък взех, че запомних това от него и се стремя когато ползувам определени понятия, те да бъдат точни. Коментирах понятия като "славяни" и "черковно-славянски" език. Когато се е създала, утвърдила и разпространила БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА е имало понятие България и българи. Затова азбуката е БЪЛГАРСКА. С аргумент на противното излиза, че е славянска, ама хората не знаели нито, че са славяни, нито, че говорят на славянски език нито, че писаните книги са славянски. Не се връзва. Вярно, че АЗ БУКИ се е използувала за писане на книги най-вече в черквите, но това не е прави "черковно-славянска". А "черковно-славянски" език си е направо глупост. Елементарна логика. Стига човек да употребява онази част над раменете за да поразсъждава малко. Айде стига толкоз. Бъди жив и здрав.
Ицко
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexiev123
Категория: Политика
Прочетен: 909268
Постинги: 830
Коментари: 592
Гласове: 649
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930