Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2016 15:42 - КЪДЕ СТЕ, ИКОНОМИСТИ???
Автор: alexiev123 Категория: Политика   
Прочетен: 467 Коментари: 0 Гласове:
0





БНР съобщи, че след българите в Западна Европа и САЩ, и българските изселници в Турция готвят петиция по повод Изборния кодекс. Подписката ще бъде адресирана до президента, премиера и председателя на Народното събрание.
А Румяна Коларова, съветник на Президента, обясни днес мотивите му да върне в парламента Избирателния кодекс за преразглеждане на член 14, който гласи:
Чл. 14, (1) Избирателни секции извън страната се образуват в дипломатическо или консулско представителство, с изключение на случаите по ал. 2 и 3. (2) В населените места в държави-членки на Европейския съюз, където няма дипломатическо или консулско представителство, се образуват избирателни секции при наличието на не по-малко от 100 избиратели, подали заявление по чл. 16, ал. 1 (заявление за желание за гласуване зад граница). (3) С решение на Централната избирателна комисия по предложение на Министерството на външните работи се образува избирателна секция в населено място с население над 1 млн. жители в държава, която не е членка на ЕС, в което няма дипломатическо или консулско представителство. Избирателна секция се образува при наличие на не по-малко от 100 избиратели, подали заявление по чл. 16, ал. 1.
Мотивите са, че не може законът да третира българите в едни държави по един начин, а в други – по друг. Както и в едни градове по един начин, а в други – по друг. Не подлежи на обсъждане очевидността, че те не могат да получат същите условия за гласуване, които имат гласуващите на територията на България. Но отправната точка на закона трябва да е принципът за еднакво третиране на всички българи извън територията на България.
Не мога да не се съглася, така е. Но и не мога да не отбележа, че това разделение – по държави и градове – не само не беше оспорено от “пазителите на демокрацията” – опозиционната ДСБ, но Радан Кънев поиска още по-голямото му задълбочаване, което не беше прието основно с гласовете на ГЕРБ.
Като направим рекапитулация на резултатите от последните парламентарни избори през 2014 г., 7 депутатски мандата от общо 240 са получени в резултат от гласуването на българите в чужбина. 3 мандата са дошли от гласовете на българските граждани в Турция, които са около 350 хиляди, а 4 – от гласовете на всички останали българи, пръснати по света, които били 2-3 милиона. Няма да коментирам избирателната активност на едните и другите, цифрите говорят по-добре от мен.
При всичките иначе принципни разсъждения, Румяна Коларова направи два големи гафа. Първият – да спомене, че като родител и тя била засегната от промените в закона. Личната заинтересованост не може да се ползва като основание за законови промени. Вторият – да каже, че изпращаните на роднините пари били инвестиции в България. В залисията да оспорвам този често повтарян “аргумент”, който е основа за голямото самочувствие на емигрантите, лично аз подминавах досега наистина неравноправното третиране на българите извън граница, разделящо ги на такива в ЕС или извън ЕС, в голям или в малък град. И се съгласявам с президента, че това трябва да се промени.
Но смятам, че рискуваме в общественото пространство да се утвърди една заблуда, която ще има дългосрочни и неблагоприятни последици. Няма да навлизам в икономическата терминология, но дори в Уикипедия - имаща за цел да дава поне обща култура, се казва, че “инвестицията е дългосрочно влагане на парични средства с цел печеливша възвръщаемост, което се различава от потреблението”. А парите, които нашите емигранти изпращат на роднините си, подпомагат тяхното собствено потребление и нищо повече.
И се питам: след като точно това твърдение стана тема на големи спорове и препирни, как досега нито един икономист не излезе публично да ни убеди, че да пращаш пари на роднини, било инвестиция в българската икономика? Та ако това е вярно, ние имаме 2-3 милиона външни инвеститори! Защо тогава голяма част от икономистите ще се вайкат, че в България нямало достатъчно инвестиции? Къде сте, икономисти? Защо мълчите, няма кой да ви плати ли?
Преди 2-3 години едни неуки хлапетии крещяха по софийските улици "Долу партиите!", политолозите си мълчаха и не ги спряха, в резултат на което днес всякакви съмнителни граждански сдружения и "инициативи" имат претенции да влияят най-силно върху политиката, а зад тях надничат озъбени всякакви олигарси. Не мога да прогнозирам какви претенции в бъдеще ще породи искането на чадата да получат статут на инвеститори в България. Но исканията за облекчения заради едното просто гласуване вече започнаха. Ако оставим и тази заблуда да се разпространи, душа да му е яка на законодателя!



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alexiev123
Категория: Политика
Прочетен: 902387
Постинги: 830
Коментари: 592
Гласове: 649
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031