Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2016 01:56 - ДОЙДЕ ВРЕМЕ ДА СИ НАПОМНИМ ОЩЕ ИСТИНИ
Автор: alexiev123 Категория: Политика   
Прочетен: 2619 Коментари: 9 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 По повод “протестите” на емигрантите, които се чувствали много засегнати от взетите досега решения на НС, пуснатата петиция и всякакви открити писма до всякакви институции, искам да напомня някои неща.  Емигрантите пак ще се засегнат, защото не са особено лицеприятни, но нека ме оборят, ако смятат, че нещо не е така. 
1. Упрекът, че гласуването само в посолства и консулства ги лишавало от правото да гласуват, е твърдение на недозрели, егоистични и разглезени  хора. Да ти  е трудно да направиш нещо не означава, че някой те лишава от правото ти да го направиш. Например - всеки има право да се образова, но за да получиш диплом за висше образование бъхтиш поне четири години, пък и пари струва.  И защото не е лесно, някой да каже, че го лишават от правото му да се образова, е връх на глупостта. 
2. Недоволството от идеята за заличаване от избирателните списъци след 3 негласувания (промяната още не е гласувана) е доста подранило, та чак съмнително подранило. 
Да сметнем - българите в чужбина нямат право да гласуват само на местни избори.  Тази година има президентски, следващите парламентарни са през 2018 (като изключим вероятностите за предсрочни), а третите, след които биха били заличени, ако не гласуват, са чак през 2021 г. Изключвам референдумите, каквито някои големи демократи искат да провеждаме за щяло и не щяло по пет пъти годишно, сякаш милионите ни се търкалят по пътищата и се чудим за какво да ги похарчим.
И какво се получава, моля ви се? Хора, напуснали България неизвестно кога, установили се неизвестно къде, нямат намерение да се върнат през следващите 5-6 години, нямат намерение и три поредни пъти да гласуват, но държат да имат пожизнено право, живеейки “там”, да определят какво да става “тук”. Двайсетина души протестиращи ли изразяват мнението на 2-3 милиона - колкото се твърди, че били емигрантите ни? И толкова ли са сигурни, че са ориентирани в политическата обстановка и че имат морално право да ни се месят? Изпитвам големи съмнения по въпроса. Хрумна ми предложение, приемам критики:  Българите, които живеят в чужбина и нямат намерение да се връщат, нито да гласуват, да бъдат така добри сами да подадат молби за заличаване от избирателните списъци. Еднократно усилие, което ще ни спести доста излишни главоболия. 
3. По повод многократно повтаряния аргумент, че емигрантите изпращат много пари в България, като някои дори стигат дотам да се наричат “най-големите инвеститори”. 
Това за "инвеститорите" ме кара да се съмнявам много дали наистина най-образованите ни сънародници са емигрирали.  Защото “инвестирам” означава да  влагам капитал в предприятие, производство, строеж и да създавам поне временно трудова заетост. Нищо подобно не се е случило досега. Най-старите ни емигранти - отпреди 1944 г, правят дарения, но не и инвестиции.
А аз ще си призная една дъртешка хитрина. :) Следя къде се пише за “инвестициите на емигрантите” и чакам дали някой от тях ще се обади да каже честно:  - Чакайте бе, какви инвестиции, като пращаме пари вкъщи?  Никой не го казва!  Вариантите са два – или те са прости, или мислят нас за прости. Но никой от двата варианта не ми харесва.  Прочетох и твърдения, че ако не изпращали пари, бедността у нас щяла да се увеличи - демек държавата трябвало да им е благодарна, че й спестяват от резила.   Ще повторя - парите на нашите емигранти влизат в лични сметки – техни или на роднините им.  А законовата норма на Семейния кодекс, Чл. 124. (5) “Пълнолетните деца са длъжни да се грижат за своите възрастни или болни родители.", е валидна за всички български граждани, без значение къде живеят. Това, че и те изпълняват гражданския и моралния си дълг към родители и близки с нищо не е повече от това, което правят тези, които не емигрираха и останаха в България. Те също се грижат за своите възрастни или болни родители и им дават пари, ако пенсиите им не стигат. 
Но! За разлика от емигрантите, работещите в България внасят и данъците и осигуровките си тук! От техните данъци и здравни осигуровки държавата плаща пенсиите, здравеопазването и социалните помощи И на родителите на емигрантите!  Справедливо ли е само българите “тук” да плащат за родителите на българите “там”?? И ако наистина онези “там” са 2-3 милиона, дали работещите “тук” ще успеят някога да подобрят здравеопазването и да вдигнат пенсиите?
4. Дълго се смях над този пасаж от петицията – писмо:
“Широка известност получи радио-изказване на министър-председателя Бойко Борисов от 2011 г., в което той се зарича да върне емигриралите българи в България. Днес е изключително трудно да приемем това намерение за сериозно, след като чрез горните промени в ИК управляващото мнозинство на практика отне достъпа на живеещите в чужбина българи до смислено участие в българския обществен живот.”
Ами пиленца мили, точно така ще ви върнем – като спрем да харчим от малкото пари, които имаме, за да ви създаваме удобства навсякъде по света.  “Смислено участие в българския обществен живот” може да реализирате само ако живеете в България. А спестените пари от вашите удобства по-света ще използваме за повече удобства на живеещите тук!
И накрая ще попитам: Чии интереси трябва да бъдат приоритет на българския парламент и правителство – интересите на българите в чужбина, или интересите на българите в България??? :)



Гласувай:
6



1. a440 - Алексиев, а аз ще ти кажа само една ...
25.04.2016 04:11
Алексиев,а аз ще ти кажа само една истина- явно ти и такива като теб са доволни от решението- кой да ни управлява през следващият мандат, да се взима от необразовани цигани- живеещи и паразитиращи на гърба на държавата. Можеш да бъдеш сигурен че, емигранта е много по-загрижен за България отколкото тези глисти, готови да те продадат за едно кебапче. И не ми разправяй че, родителите на емигрантите слагали парите по разни сметки. Явно много филми гледаш. Родителите използват тези пари за да си купят от фалшивото сирене , пълно с палмово олио или от "американските" отровни пилешки бутчета - все храни, вкарани или произведени от МОШЕННИЦИ, живеещи в същата тази държава. Защото тази мащеха-държава, ако се грижеше за хората, работили за нея, нямаше да се налага емигрантите да изпращат пари на родителите си. Всъщност, и емигранти почти нямаше да има! И изобщо , какво целиш с безсмисленият си пост- не разбирам
цитирай
2. staler - доста кух постинг, братко. . . аз съм ...
25.04.2016 04:44
доста кух постинг,братко...аз съм от тези навън,но ти казвам че съм против онлаин гласуването,поради една проста причина---българите в чужбина ,направили това усилие ще гласуват шарено/или няма да гласуват,също като мен,защото не виждат за кои.../докато етнически обременените бълг.граждани /като турските ни сънародници/или пък социалнонедоразвити групи/циганите/,ще гласуват още по манипулируемо-монолитно...по отношение на парите идващи от чужбина по лични сметки...образоваи се,никога не е късно....
цитирай
3. getmans1 - Даже си е много добра статията и го доказва самият ти коментар ...
25.04.2016 09:07
staler написа:
доста кух постинг,братко...аз съм от тези навън,но ти казвам че съм против онлаин гласуването,поради една проста причина---българите в чужбина ,направили това усилие ще гласуват шарено/или няма да гласуват,също като мен,защото не виждат за кои.../докато етнически обременените бълг.граждани /като турските ни сънародници/или пък социалнонедоразвити групи/циганите/,ще гласуват още по манипулируемо-монолитно...по отношение на парите идващи от чужбина по лични сметки...образоваи се,никога не е късно....


... Емигрантските пари са видими колата, къщата и дограмата другото което оставяте го оставя и всеки обикновен чуждестранен турист и автора много добре е засегнал проблема.

Държавата има нужда много повече от това, инфрастуктура, образование, здравеопазване, култура и спорт и още много дейности.

На мястото на Алексиев бих написал „Българи-емигранти Третата Българска държава е възродена точно от българи-емигранти но за съжаление точно от такива ще се затрие.“ Малко високопарно звучи но вярно, и ти подсъзнателно с коментара си го доказваш.
цитирай
4. staler - сега ако мислиш че ще са напъна да ти ...
25.04.2016 21:20
сега ако мислиш че ще са напъна да ти доказвам,колко съм българин,нема да стане,гетмански приятелю....подобни разделения са смешни---около 2,5мл мигранти,над 95%от тях с бълг.паспорти,около полувината --сезонни работници/т.е.в работна командировчица на собственни разноски/и т.н.....утре си хващам самальотчето,кацам на летище софия,отивам си в апартаментчето,палим си колата и ае на гости у приятели и роднини...е?по какво ще ме различиш от "местните"?опорните ви точки издишат..1.да ме учат на политическа грамотност,хора като твоя милост за които след 20 и кусур години експирианс все още виждат некво разделение по линия комунисти--демократи,а не политическа мафия--народец е нелепо....за парите пусти----2.като си внасяш осигуровки и плащаш данъци,ти си създаваш твоя фонд за старини,точно както са направили и твоите и моите родители,не е наш проблема ,че некои там горе ги е просрал....3.за 2014 по офиц.път са внесени 1.72млрд $....което меко казано не е и 1/3та от истината.....основните потоци са от турция,испания,германия,гърция....нали се сещаш че става дума главно за сезонни работници,работещи за по 600-800евро,които годишно с големи лишения и мизерстване спастрят некви 3000-4000евро,турят си ги в джоба и съвсем легално се прибират до следващия сезон/ако го направят по официален път--мънеиграм,банков превод губят значителна за тях сума/....4.парите отивали по лични сметки на роднини...ха...некви други идеи имате ли?.....тия пари отиват пряко за потребление/битови сметки,лекарства,храна..../ и непряко- пак за потребление-останали на влог,дават възможност на местните банки да повишат кредитирането....що е туи потребление и ролята му в икономическите процеси,бвп и т.н. си го прочетете за домашно....5.това за "инвеститорите"ме кара да се съмнявам,че едва ли наи-образованите ми сънародници,пишат по разни теми в блок.бг....т.наречените чужди инвестиции от последните години,в по голямата си част са трансфери на средства от банките -маики към дъщерните си клонове .......
цитирай
5. staler - . . . . . първите са разположени в м...
25.04.2016 21:36
.....първите са разположени в метрополиите,а вторите --в колониите.../от географска карта имате ли нужда?/....използват се за кредитиране и потом ,образно казано,поемат на обратно с некаторои прибьил,печалба,келепир...щот тоз капитал нема местен произход/за разлика от парите на несъвсем патриотичните емигранти/...и последно---приоритет на парламента и правителството е краино време да станат интересите на бълг.граждани,а дотогава -и с въоръжена охрана да ме закарате до урните--полза иок..
цитирай
6. dobronameren - Тръгнах да добавям един отговор на последния въпрос на alexsiev123 в постинга
26.04.2016 09:41
Гледам кой протестира срещу изскването да се гласува САМО в посолствата. И виждам, че това са същите хора и организации, които са "за" излизане на България от НАТО и ЕС и влизането ни в съветския блок.
После прочетох, че staler бил също от емигрантите. Такъв простак, в смисъл на необразован. И ми стана още по-решително! Отговарям на въпроса на alexsiev123 и в този сталерски аспект: Разбира се, че трябва да гледаме интереса на българите в България.
А на интереса на емигрантите ще му дойде реда, когато staler, конкретно, престане да се изказва от тяхно име. И това е тяхна задача, на българите в чужбина! Не е задача на нас, българите в България!
цитирай
7. staler - кое ти стана по решително, бе, шу...
27.04.2016 00:42
кое ти стана по решително,бе,шушляк?ти мери ли си кръвното неска?
цитирай
8. dobronameren - Пиши, простако, пиши staler
28.04.2016 17:39
От собствената ти ръка в предния коментар си допуснал 5 грешки в 13 думи. Според стандартите на МОН няма как да издържиш матурата по български език. И като добавим, че злобата ти "бие" в най-червения спектър, се получава какво?
цитирай
9. staler - шефе, коментирам чат-пат за раз...
28.04.2016 20:21
шефе,коментирам чат-пат за разтоварване и забавление,не ми плащат за това...ползвам обидни епитети,неправилна граматика,сленг и пр защот това дава свобода на мисълта....когато е трябвало съм си взел изпитите...червен или син е спектъра,това вие тесните специалисти ,по добре го знаете..покраи другото по горе съм дал факти и аргументи....ако имаш нещо по същество.даваи...ако не ,адиос...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexiev123
Категория: Политика
Прочетен: 909166
Постинги: 830
Коментари: 592
Гласове: 649
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930