Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2016 21:15 - НОВИ ИЗБОРИ? СЪМНЯВАМ СЕ...
Автор: alexiev123 Категория: Политика   
Прочетен: 523 Коментари: 0 Гласове:
2



 Медиите разпространиха мнение на г-н Илиян Василев, написано в блога му. 

И през ум не ми е минавало, че уважаваният от мен дипломат и енергиен експерт може да изтърси толкова много глупости на едно място.
Така се получава, когато човек служи на партийни интереси и се меси в работи, от които не разбира. 
Ще копирам по-долу въпросния текст, а в скобите ще излагам възраженията си:

ОСТАВКАТА НА ТАНЕВ - РЕФОРМАТОРСКИЯТ БЛОК НЯМА ПОЛЕЗЕН ХОД

Реформаторският блок бяха поставени без полезен ход, след искането на Борисов за оставка. След оттеглянето на ДСБ те просто нямат вътрешен баланс и тежест. 
(Ако Борисов е оставил РБ без полезен ход, значи е умен и е крайно време и г-н Василев да го признае, за да не изпада в когнитивен дисонанс. Но не мисля, че ДСБ им е придавал тежест, дори напротив. Неуморните крясъци на ДСБ непрекъснато поставяха другите партии от блока в неудобно положение. И само няколко часа след прибързаното написване на този текст РБ издигна кандидатура за мястото на Танев.)

Единственото спасение на РБ е да се изтегли, което обаче няма да направи. 
(РБ си остана в коалицията и няма от какво да се спасява. ДСБ трябва да се спасява след безумния си разкрач в положение на управляваща опозиция, което странно не се забелязва от коментиращия.)

Първо, Борисов обяви искането за оставка не в дискретна среща с РБ, а чрез медиите - публично, с което ги унизи. Прехвърли топката и напрежението вътре в блока, знаейки много добре, че след оттеглянето на ДСБ другите партии са чувствителни към свръхтеглото на ДБГ.
Второ, РБ не защити своя министър, нито поиска подробни аргументи за оставката. 
Реформаторите не дадоха публична оценка на министър Танев - образованието в никакъв случай не е най-горещата тема, нито най-слабото звено. Дори в доклада на ЕК. Ако не реагират на оценката на ББ реформаторите се съгласяват, че техен министър не се справил със задачата. 
Ако не съгласят с оценката на Борисов за Танев значи се съгласяват безропотно да жертват свои министри в името на "стратегически компромиси". И какво е посланието към следващия "техен" министър?
Това е пряк път към маргинализацията им и поредната червена линия отвъд което "коалиционните отношения" между ГЕРБ и РБ изглеждат хипербола.
(Г-н Василев е неинформиран, поради което прави поредица от напълно неуместни изводи. Оставката на Танев е обсъждана в РБ по предложение на ДСБ още през декември 2015 г., така че е пълен абсурд да се говори за изненади или унижения. А да го защитят сега би било пореден абсурд. Те съзнават много добре, че Танев не беше удачен избор.)

Трето, общите формулировки на Борисов, с които иска оставката на Танев, говорят, че той изобщо няма намерение да се ангажира с реформи или по поема или споделя разходите по възможни и вероятни неоптимални действия, които неизбежно ще съпътстват реформите или това, което изглежда като реформи. 
(Танев даде толкова много поводи да му се иска оставката, че изброяването им е напълно излишно. Отново неинформираност – за съжаление. Г-н Василев не е забелязал досега, че реформаторите само говорят за реформи, но не могат да ги направят, докато Борисов прави реформи, но не ги обявява. Затова е по-добре да не се опитва да прави вътрешнополитически анализи и да си остане в сферата на външнополитическите и енергийните, където е наистина експерт.)

Сега си представете, че министър Танев бе предложил не конкретни заглавия и промени /което той и сега не е направил/ а беше казал - ученици, имате четири задължителни произведения - темелни за образованието Ви - и един списък от който трябва да избирате. Какъв вой щеше да се извие, че се предава България и ултиматуми за поне сто произведения и автори, без които "нямало да има българщина". Аз примерно държа на "Калуня Каля" на Георги Божинов, не само защото е шедьовър без прецедент в съвременната ни литература, а защото няма партия или политик, за които изтъкването на достойнствата на романа да е достатъчно значим повод за дивиденти на избори.
Но съм убеден, че ако творбата за Априлското въстание се включи в списък по избор - редица учители ще го препоръчат, защото е достатъчно да се прочете и разбере романа за да разберете историята от онова трудно, но епохално време. И така всеки в клас ще представя работа по задължителни и избираеми автори. Никога не съм разбирал защо уроците по литература всички трябва да четат едни и същи автори и едни и същи произведения.
(Че г-н Василев не разбира нищо от гимназиално обучение по литература не ме изненадва, защото малцина разбират. Но е по-добре да си беше мълчал по въпроса. Уважавам хората, които знаят докъде се простират компетенциите им и досега го смятах за такъв.)

За пореден път Борисов се поддаде на уличен и политически натиск на националсти и патриоти. С което покани следващия протест и ултиматум.
И след това се сърди, че изглежда слаб.
(Досега Борисов е показал, че знае кога на какъв натиск да се поддаде. Ще ми е много интересно някой да ми посочи едно негово действие, което може да се обясни само с това, че бил разсърден, нито съм чувал някой да го мисли за слаб. Това твърдение ми напомня думите на Радан Кънев, че ГЕРБ бил в “тежка нестабилност” и прилича на опит за формиране на нова опорна точка – "Борисов слаб, ГЕРБ нестабилен". И това на фона на собствената нестабилност на Кънев и ДСБ, които надцениха влиянието си в РБ като решиха, че ще ги последва, та сега са направо в небрано лозе. :)  )smile emotico)

Часовникът тика. Всички започнаха да се позиционират за предстоящи и неизбежни нови избори. Борисов просто избира момента, когато десницата около РБ е в най-лоша форма.
(Часовникът винаги си тика. Псевдодясната ДСБ иска да го спре даже преди средата на мандата, защото така била обещала на избирателите си. Държавата – кучета я яли, важна е бутиковата им партийка. А "слабия" Борисов май го признават за стратег? :)  )smile emoticon)

Като заключение ще напомня на г-н Василев, че истинската демократична дясна партия ГЕРБ, с подкрепа трийсетина пъти по-голяма от тази на ДСБ, е обещала друго на избирателите си - стабилност. 
Вярвам, че Бойко Борисов ще направи правилния избор – както го е правил неведнъж досега. 
А кучетата нека си лаят...




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alexiev123
Категория: Политика
Прочетен: 909066
Постинги: 830
Коментари: 592
Гласове: 649
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930