Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2016 12:46 - НЕКОИ СЪОБРАЖЕНИЯ И НАЙ-ПАЧЕ - ОПРОВЕРЖЕНИЯ
Автор: alexiev123 Категория: Политика   
Прочетен: 461 Коментари: 0 Гласове:
0



 10 ЯНУАРИ 2016 Г. 

По повод последните събития около председателя на ДПС Лютви Местан тези дни се появиха обвинения срещу президента Плевнелиев. Търси му се отговорност за какви ли не глупости, да ме прощават обвинителите.
С голямо неудоволствие констатирам, че доста хора или не четат, или не разбират нормативни документи. Затова нека видим какво казва законът.
Цитирам Закона за НСО:

“Чл.7. Президентът на републиката осъществява общо ръководство и контрол върху дейността на Националната служба за охрана, като: 
1. назначава и освобождава началника на службата след съгласуване с Министерския съвет и заместник-началниците – по предложение на началника на службата; 
2. утвърждава основните структурни звена и общия числен състав;
3. удостоява офицери с висши офицерски звания.”

Оттук става ясно докъде се простират правомощията на президента върху дейността на НСО. Ако за някой “общо ръководство” не е ясно какво е, да научи наизуст т. 1, 2 и 3!

Да видим какво казва Законът за началника на НСО:

“Чл.8. (1) Националната служба за охрана се ръководи от началник, който отговаря за цялостната дейност на службата.
Чл.9. Началникът на Националната служба за охрана: 
1.осъществява непосредственото ръководство и контрол на дейността на службата;
......”

Обърнете внимание – “отговаря за цялостната дейност на службата” и “осъществява непосредственото ръководство”.
Ако някой не знае каква е разликата между “общо ръководство” (от президента) и “непосредствено ръководство” (от началника на НСО), да търси вината в себе си! Попълнете си знанията, ако обичате!

В изискванията за заемане на длъжността “началник на НСО” фигурира следното:
Чл. 8.
...
3. да притежава 10-годишен професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от който поне 5 години на ръководна длъжност;
....”

Отговаря ли президентът (който и да е той) на това изискване, за да му се търси отговорност за конкретни действия или бездействия на НСО? - Не, разбира се! Тогава?

Ето какво казва законът за оперативните връзки между президента и началника на НСО:
“Чл.9. Началникът на Националната служба за охрана: 
...
14. информира президента на републиката и министър-председателя по тяхно искане или по своя инициатива по въпроси от компетентността на службата; 
15. се отчита пред Народното събрание;
....”
Ако някой намери в закона текст, който да задължава началника на НСО да информира президента за всяко взето от Службата решение или да го съгласува с него, нека ме поправи. Веднага ще си посипя главата с пепел и ще се извиня! Но аз не намерих. Търсенето на отговорност от президента за свалянето на охраната на Местан и за времето на връщането й е неуместно или преднамерено. Освен ако не става дума за най-обикновено невежество, разбира се. Но нека ме прости гражданството, преди да надига глас, трябва да се пообразова.

Защото ако продължаваме да я караме така, скоро ще започнем да търсим лична отговорност от премиера за действията на всеки служител във всяко министерство. Те всички ще си живеят спокойно, защото колкото и да сгафят, ще го отнесе премиерът (който и да е той), защото носи обща отговорност за изпълнителната власт! Не че опозицията няма да е доволна и предоволна...

Но като споменах премиера, се сещам, че в последното си интервю на въпрос за президента Борисов отговори, че са в прекрасни отношения. И не отговори дали ГЕРБ отново ще издигне кандидатурата му.
Така че смятам, че всичката тази съвсем излишна патаклама не може да няма връзка с вероятна втора кандидатура, а защо не и втори мандат на Росен Плевнелиев.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alexiev123
Категория: Политика
Прочетен: 909689
Постинги: 830
Коментари: 592
Гласове: 649
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930