Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2015 16:43 - ЗА КРАСОТАТА НА ДЕСНИТЕ ХОРА
Автор: alexiev123 Категория: Политика   
Прочетен: 1129 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Партията на “красивите, умните и образованите десни” отново показа, че никое от тези твърдения не е вярно. 

По повод малките засега промени в КСО от техните редици изскочи такава вакханалия на мнения, че стана ясно – мнозинството “реформатори” не знаят елементарни неща за държавата ни и устройството й.

Проследих доста мнения, изказани в медиите, но никъде не срещнах това, което ще изложа тук – а според мен то е основата, върху която трябва да се градят всички – и десни, и леви разсъждения по въпросите за НОИ, а и за НЗОК.

Днес България принадлежи към евроантлантическата цивилизация и членува в ЕС, който има за основни ценности живота на човека, здравето и образованието му. 
В нашата цивилизация обществото не смята за допустимо хора да умират от глад и да не могат да си платят най-елементарното лечение или образование. 
Затова полагаме ОБЩИ, СОЛИДАРНИ грижи за социално слабите – като им даваме социални помощи, за болните – чрез солидарната здравна система, и за възрастните – чрез солидарната пенсионна система.

Половин век живяхме в тоталитарна държава, в която всичко беше държавно. След 1989 г. се отказахме от този модел и започнахме да раздържавяваме.
Но като че ли сега махалото е тръгнало от едната крайност към другата – да отричаме всичко държавно. 
Когато се сравняваме с европейските държави на запад от нас, не трябва да забравяме, че ние, бившите соцстрани, тръгнахме от крайността “всичко е общо”, а те са тръгнали от обратната крайност - “всичко е частно”. Ние раздържавявахме, а те одържавяваха. Срещата ни става някъде по средата – приемаме едни неща да са общи, а други – частни.

Всяка държава е изчислила какъв да бъде процентът за пенсия в солидарния пенсионен фонд и различията са доста големи. Попадна ми статистика от 2007 г. – рекордите са на Полша с 35%, Италия - с 32.7% и Чехия - 32.5%. Нашите сметки, правени през 2000 г., са с десетина процента по-долу от Чехия.

На онези “умни и образовани десни” - сметкаджиите, които крещят за своичките си 5% “капиталова” пенсионна вноска, които не влизат в НОИ, изобщо не им стига ум да разберат, че с егоизма си могат да разрушат една от солидарните системи, които ни правят цивилизована общност. Чуха се гласове, които били толкова “десни”, че изобщо не искали да участват в държавния солидарен пенсионен фонд НОИ, не искали “в общия кюп”. Това е връх на егоизма и води към истински див капитализъм.

Всички наши правителства от години дохранват и пенсионния фонд, и здравеопазването с пари от бюджета. Засега пенсионната система е най-редовният консуматор на средства от бюджета.

По времето на последната световна икономическа криза, когато едни пари на НЗОК отлежаваха неизползвани за нищо, а НОИ имаше належаща нужда от помощ, за да плати пенсиите, ГЕРБ поиска да ги използва, защото и в бюджета нямаше пари. Извърши изискваните от закона стъпки и спаси положението, без да взима заеми. Това някои политици най-нагло нарекоха кражба. 
Но това са общи пари, публични средства, които всяко правителство има за задача да преразпределя. Вярно е, че те са предназначени само за един от солидарните ни фондове, но когато НЗОК остане без средства, най-спокойно иска бюджетни пари, нали?! 
Кражба ли е да преместиш парите си от единия джоб в другия?
Нима в семейните ни бюджети не ни се налага пари, предназначени за едно, да похарчим за друго? Дори в едно семейство има извънредни ситуации, които ни объркват плановете, а какво остава за държавата?
Може ли някой да каже – не ме интересува, че нямало пари за пенсии, нека си ми седят в резерва парите за здраве, ще си ги ползвам, когато ми потрябват? Нали хората, които чакат пенсията си от държавата, са си плащали осигуровките? 
Какво излиза – че и пенсионната система, и здравеопазването могат да подяждат бюджета, но когато в някоя от тези системи има неизползван резерв, не било редно бюджетът да поиска да му се помогне? 
Конституционният съд, който взе решение, че това било противоконституционно, може и да е спазил буквата, но не спази философията и духа на законите ни!

Много ще се радвам, ако не чуя повече “обичам родината, но мразя държавата си”. Вече не живеем в комунистическа държава, този лаф можеше да бъде оправдан тогава. 
Десният човек има съзнание не само за род и родина, но и за държавата - грижи се за тях и не ги дели.
Десният човек има гордостта, силата и достойнството да може да се справя самостоятелно с живота си. 
Десният човек не чака държавата да му даде, а й дава той – чрез данъци и дарения.
Левият иска да я използва в своя изгода, не да й даде, а да вземе нещо от нея или най-малкото да я обвини, че е виновна за житейските му неблагополучия.

Никой не може да се самообявява нито за образован, нито за умен, ако не знае, че солидарните фондове са гаранция за принадлежността ни към семейството на най-благоустроените държави в света – така наречените “welfare states”.

А крайният егоизъм и тънките сметчици по отношение на род и племе не могат да направят никого нито десен, нито красив!




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alexiev123
Категория: Политика
Прочетен: 902082
Постинги: 830
Коментари: 592
Гласове: 649
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031