Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2014 20:55 - Страх, ужас и безумие в Русия
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 6335 Коментари: 10 Гласове:
37


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 imageВидов ден дойде! Но не за нещастна по думите на премиера на Русия Медведев България, а за родината му. Балонът на руското икономическо чудо се спука. Зрелището е ужасяващо.

 Няколко факта от последните часове доказват горните костатации. Тенденцията към неотклонен бърз спад на рублата спрямо долара принуди Централната банка тази сутрин да вдигне рязко основния лихвен процент с 6,5% и той достигна нечуваните 17%. Целта беше повече от ясна, да се принудят вложителите да си държат парите в банките и в рубли. Резултатът обаче е плачевен. Доларът реагира като ужилен и скочи на смайващите 65,69 рубли за долар. Еврото изригна с нова цена – 82,35 рубли.

 Как да разбираме случващото се?  Най-печалното е, че виждаме очевиден признак на изчерпване на възможностите на държавата да удържа курса на собствената си парична единица. А това означава ни повече, ни по-малко, че финансите на държавата вече са неуправляеми. А неуправляемостта им си е дефакто неуправляемост на икономиката. Очевидно е, че Русия вече е навлязла в спиралата на свръхинфлацията.

 Какво следва? Това най-добре знаем ние – българите. Помним го от времето на Жан Виденов. Е, това ще стане утре в Русия. Вносителите ще страдат, защото те купуват с долари, но продават за рубли. До като направят един оборот ще се окаже, че с рублевите се постъпления няма да са в състояние да купят достатъчно долари, за да започнат следващия оборот не в подобрени – това е абсурдно – а при старите условия. Износителите, особено тези, при които производствения цикъл на изнасяната продукция е дълъг – година или повече – ще започнат при продажба на валутните си постъпления  да трупат свръхпечалби, но печалби, в които има огромна инфлационна компонента. След като се разплатят с бюджета, през призмата на новата икономическа действителност ще се окаже, че те са обеднели, а не са забогатели. Вярно е, че по счетоводен път с международния счетоводен стандарт за отчет в условията на свръхинфлация тази беда може да се минимизира, но не и да се компенсира.

 А по-нататък? По нататък настава хаос с нови, гигантски измерения. Прогнозируемостта на  икономическата среда става мисия невъзможна. Критериите за стопанска ефективност придобиват уродлив вид. Един пример. При рязко обезценяване на рублата може да се окаже, че за притежателите на валута е по-изгодно да я държат в банките и да разчитат на печалби от лихви и курсови разлики. А Русия е с отворена икономика. Тя трябва да излиза на международната сцена не само като износител, но и като вносител. С какво ще плаща? А като отчетем технологичната и техническата изостаналост на страната, извеждането и от кризата с тези управници се превръща в параграф 22.

 imageИма ли все пак печеливши в така сложилата се ситуация? Икономиката е нещо специфично. Тук загубата на едни по изключение е печалба за други. Имам предвид глобалната икономика. В крайна сметка губеща Русия вреди и на тези, които са в стопански взаимоотношения с нея. Но в личностен план печеливши ще има. Това ще са спекулантите и най-вече тези, които оперират с валута. На кяр ще са и крупните кредитополучатели, които ще погасяват кредитите си в обезценени рубли. И най-важното, ще са печеливши тези, които съумеят в най-кратки срокове да изнесат капиталите си от Русия. Тя вече не е рискова страна за инвеститорите, тя е страна, в която инвестирането е глупост, сиреч – забранено.

 Ще ми се да отбележа още нещо. Чака ни време на дрънкане на руско оръжие, на заплахи, на всяване на ужас в човечеството. Та Русия разполага с арсенал от оръжия, който може няколко пъти да унищожи планетата. Поддържането у населението и на страх от външна заплаха е начин на отклоняване на вниманието от първопричината за случващото се. А то е в главата. Путин не можа да преодолее манталитета си на агент на КГБ, на уличен боец. За това внимателно! Много внимателно, но безкомпромисно трябва да му се покаже, че той е орисан да загуби. Впрочем той вече е загубил и вероятно се прави, че не знае това. Трябва да му се даде възможност да се оттегли с достойнство. Иначе поразиите, които може да сътвори са катастрофални.
 Александър Спасов
www.svobodata.com/page.php




Гласувай:
38



1. aboychev - ЕДИНСТВЕНИЯТ НАЧИН ДА СЕ ОТТЕГЛИ С ДОСТОИНСТВО
21.12.2014 23:15
Е ДА СИ ТЕГЛИ САМ КУРШУМА
НО КГБ ИДИОТИТЕ МОГАТ ДА УБИВАТ ЕДИНСТВЕНО НЕВЪОРЪЖЕНИ ДРУГИ ХОРА
КАКТО И СОБСТВЕНАТА СИ "РУСКА" АРМИЯ В ГЪРБА
цитирай
2. vencivaleri1951 - Не е лошо авторът да знае, че освен вносители има и износители./експорт-импорт/
22.12.2014 01:02
Че вносители са главно чуждите Фирми, а износители са главно руски фирми.
Не лошо авторът да прочете какво казва европейския бизнес вместо да представя "втасали" новини за днешни. Еврото беше и 100рубли, а доларът над 80.
Ефтината рубла прави себестойността на руските стоки по ниски, а от там и силно печеливши на външния пазар. Скъпите долар и евро притискат руската икономика, но притискат и икономиките експортно орентирани към Русия. Преди няколко дена вицето на Меркел каза, че Германия ще загуби 100000 работни места минимум ако конфронтацията с Русия продължи. Оланд кацна в Москва, Италианският премиер иска нов прочит на отношенията Русия-Европа. Или перефразирайки един голям автор/янки/ -Веста за смърта на Русия е силно преувеличена. Още повече, че руснаците са в състояние да внесат от партньорите си извън Запада на 90% от стоките които купуват днес от ЕС и САЩ разплащайки се друга валута. Обратното обаче няма как да се случи без сътресения
За Путин:
" Уличен" боец казваш. Може и така да е, но посочи ми друг лидер от неговия ранг който да е лидер 15 години и да има подобно одобрение в страната си,а да е лидер на в редица престижни световни класации като тези на Таймс/английския/, Франс прес, Форбс. Погледни западните му колеги/а и подгласници в тези класации/ какво/не/ одобрение имат в страните си. Биографията на Путин стана бетселър. Да му позволили да се отегли с достойнстви , че...
"Авиаторе", ако не го подведе здравето Путин ще е лидер в Русия и света и след като никой няма да си спомня имената на днешните му западни противници
цитирай
3. apostapostoloff - Бабо Венке, не се прави на
22.12.2014 05:56
Достоевски, ами проумей най- сетне, че еВтино се пише с "В"!
цитирай
4. shuriken - Крайно време е Путин да бъде осъден и затворен зад решетки.
22.12.2014 15:01
Никой не е длъжен да търпи неговите лъжи и кражби.
цитирай
5. planinitenabulgaria - Полковник Путин може да има край като полковник Кадафи,
22.12.2014 18:21
но той има последователи в целия свят, включително и в България, венцивалериевците....Те ще продължат линията му. Примерът е техен съсед - Ким Чен Ун.
цитирай
6. shuriken - Достоевски, ами проумей най- се...
22.12.2014 18:42
apostapostoloff написа:
Достоевски, ами проумей най- сетне, че еВтино се пише с "В"!


Венцивалери е по раздаването на акъл. Hе е по приемането. :DD

цитирай
7. ok3223 - Телетата с едно задружно
22.12.2014 19:58
мууууууу, си казаха думата.
Планинската хиена, шуринкена, мага мошеник по-сто-лофф, и откачалката 100% БОЙЧЕВ , СИ КАЗАХА , С ТОВА МУУУУУУУ, ЗДРАСТИ.
От време ОНО Е ИЗВЕСТНО, ЧЕ КРАСТАВИТЕ МАГАРЕТА СЕ ПОДУШВАТ И ПРЕЗ 9 БАЙРА .
рУСИЯ НЯМА КАК ДА ФАЛИРА И САМА ДА Е. А КОГАТО ЗАД ГЪРБА И Е БРИК И НАЙ - МОЩНАТА ИКОНОМИКА В СВЕТА ... КИТАЙСКАТА, НЯМА И НАЙ-МАЛКАТА ВЪЗМОЖНОСТ ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ.
РЕД Е ДА ФАЛИРА ТОЗИ, КОЙТО Е ЗАДЛЪЖНЯЛ НА ОСТАНАЛИЯ СВЯТ С ЦЕЛИ 60 ТРИЛИОНА ДОЛАРА, А ТОВА СА САЩ. И С ВСЕКИ МИНАЛ ДЕН ЗАДЛЪЖНЯВА ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ.
тОЗИ, КОИТО ПЕЧАТА ДЕСЕТКИ ТОНОВЕ НЕ ОБЕЗПЕЧЕНИ С НИЩО КНИЖНИ , КУХИ ДОЛАРИ, КОИТО ПОМПАТ ИНФЛАЦИЯ В ЦЕЛИЯТ СВЯТ, И СТОВАРВАТ ИЗДРЪЖКАТА НА 300 МИЛИОННОТО НАСЕЛЕНИЕ НА САЩ НА ГЪРБА НА ОСТАНАЛИЯ СВЯТ.
САЩ КАТО СВЕТОВЕН ДЛЪЖНИК, КАТО ЗАТЪНАЛИ В ДЪЛГОВЕ КЪМ ВСЕКИ И ВСИЧКИ, СА ТЕЖКО БОЛЕН СЛОН С ГЛИНЕНИ КРАКА, КОЙТО ВСЕКИ МОМЕНТ МОЖЕ ДА РУХНЕ ПОД ТЯХНАТА ТЕЖЕСТ.
Така че, не Русия е рискова страна, макар и тя да чима проблеми, а друг ... САЩ Е ТЕЖКО БОЛНИЯ НА ИЗКУСТВЕНО ДИШАНЕ ДНЕС.
цитирай
8. shuriken - ok3223,
22.12.2014 20:17
нещо интересно написал ли си? Или обичайната тъпня?
Да не си губя времето да чета целия коментар.
цитирай
9. smilodont - Аз бих се спотайвал без да пиша гл...
22.12.2014 20:27
Аз бих се спотайвал без да пиша глупости но за това се иска и малко гънки да имаш в главата . Първо помисли от какво се издържа тази държава хм от помощи ли неее от износ и то какъв . Износ на собствени ресурси а я си задай сега въпроса ако започне да изнася тази стока за РУБЛИ и то при курс 1 долар към 100 рубли като се има в предвит че галон петрол се равнява на еди колко си долара . Малеее не ми побира ума каква цифра става 1 галон в рубли . Помисли малко и тогава дрънкай .
цитирай
10. spasymyr - Задръстен си
27.12.2014 20:11
от про западна пропаганда. Как да ти се каже,че другаря от КГБ не управлява страната, а капитала и финансовите кръгове! И ако нещо е останало от величието на тази държава след време навярно ще се преименуваш с руско име по традиция.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3625755
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031