Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2014 16:29 - НЯКОГА, НО НЕ СЕГА !
Автор: alexiev123 Категория: Политика   
Прочетен: 874 Коментари: 1 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Българинът обича да протестира, дори и без да разбира. Слугува на представите си за държавата отпреди четвърт век, но и това не разбира.
Някога например за директори на научни институти се смяташе, че трябва да се назначават (или избират) най-изтъкнатите учени в съответната област. Затова да се добереш до такова назначение тогава беше равнозначно на научно признание. Само че административната работа, която трябваше да вършат, ги откъсваше от научните им занимания. За директори на театри например също се избираха изявени артисти или режисьори. И те трябваше да намалят съответната си професионална дейност. Спомням си как се учудих навремето, когато разбрах, че в много западни научни институции никой не губи енергия да се бори за директорското място -  най-изявените учени, които имат цялостен поглед в сферата и могат да провеждат научна политика просто се редували на директорския пост и си отдъхвали облекчено, когато мандатът им изтече. Откъде тази разлика? У нас директорският стол осигуряваше привилегии, възможности да раздаваш благинки по лично усмотрение на свои хора, а там – само допълнително натоварване с досадни административни задължения.
Врявата за избора на Слави Бинев е отзвук от далечни времена. Невъзможно е да се вмени на избирателите задачата да гласуват за хора, подходящи по ценз за всяка от двадесет и двете постоянни комисии в парламента, а още по-малко – за председателските им места. Я си представете, че в парламента не влезе нито един депутат, подходящ да председателства комисията по околна среда и водите, например. Да се закрие ли тази комисия?
Едва ли някой от протестиращите си е направил труда да прочете Правилника за организацията и дейността на Народното събрание и по-специално Глава Пета, която определя начина на гласуване на комисиите:  “Ръководствата и членовете на постоянните комисии се избират по предложение на парламентарните групи или на народен представител с явно гласуване в цялост, освен ако е направено възражение срещу някой от предложените кандидати.”  Гласуват се "в цялост" - т.е. след предварително съгласуване гласуването става за всички комисии наведнъж.   Пак там са описани и функциите на председателите на комисиите. Очевидно е, че са административни, или, казано на съвременен език - мениджърски. Няма никакви изисквания за ценз, и това не е случайно!  Впрочем, Слави Бинев го каза, но никой не го чу – нали го казва един "простак", защо да го чуем, макар и да казва самата истина.  - Ние пък искаме да протестираме срещу него, на! – тропкат с краче протестиращите. - И уж само срещу него, но все завъртат работата и срещу политиците въобще, и срещу правителството. Виждате ли, много били възмутени и обидени даже! Нарочно било, никой не ги уважавал! Със съжаление трябва да кажа, че нашата интелигенция – тъй като този протест отново си сложи етикет на интелигентски протест, се състои от хора без елементарно гражданско образование!  Някога от ръководителите се очакваше да са най-добрите специалисти в областта – някога, но не и сега!!! И четете законите, драги интелигенти! Ако не ви харесват, имате много пътища за законодателни инициативи! Но Правилникът на Народното събрание да се подчинява на капризите на улицата – моля, моля!   Впрочем, не каза ли вчера Бойко Борисов, че ще има опити правителството да бъде свалено???   http://www.parliament.bg/bg/rulesoftheorganisations



Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. defender - факти
05.12.2014 17:37
Харесва им или не, България избра ГЕРБ. Всяко различно твърдение е опит за подмяна на вота. Bече опитаха да го сравняват с протестите срещу предишното правителство, "забравяйки", че БСП не са печелили избори, т.е. абсурдно е да представят Орешарски като "желан от мнозинството".

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexiev123
Категория: Политика
Прочетен: 909596
Постинги: 830
Коментари: 592
Гласове: 649
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930