Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2014 20:37 - КАЛИНКИТЕ НА КОСТОВ
Автор: alexiev123 Категория: Политика   
Прочетен: 1532 Коментари: 0 Гласове:
-1

Последна промяна: 12.08.2014 20:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В последно време господин Илко Семерджиев се изявява активно по разни медии – както правят всички бивши управници, когато пак замирише на избори. Няма лошо, но да видим какво се опитва да внушава с експертните си мнения бившият здравен министър и основател на НЗОК.

ЗА РЕФОРМАТА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
“Не очаквайте да има някаква промяна към по-добро развитие в здравеопазването, докато там не се предприемат реформи.”- това каза в предаването „12+3” д-р Илко Семерджиев, бивш член на УС на БЛС и сегашен почетен председател на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване.
Какво му е международното на този институт не знае никой, дори и той самият. Нито е ясно какво се прави там – обаче звучи величествено, съгласете се.
Но не мога да не се съглася с Илко Семерджиев, че управлението е професия и не е за всеки. И структурните реформи не са за всеки - навремето това доказа и той самият. Тъй като по собствените им признания зъболекарите са много повече занаятчии, отколкото лекари, той като зъболекар видя здравеопазването като сфера на услуги, в която се подвизават занаятчии. 
Тук се сещам за онзи известен разказ на Уди Алън "Ако зъболекарите бяха импресионисти". Сигурно му е любимо четиво. 
Обсебен от манията, че пазарната икономика е панацея за всяка сфера на живота, с реформата си той задължи и болниците, и лекарите да станат частни фирми. Като изпратиха здравеопазването в сферата на услугите, където действат пазарните механизми, започнаха да говорят за болниците и лекарите като за “доставчици на здравни услуги”, а за пациентите – като за “потребители на здравни услуги”. 
Само че като отида на бръснар, не ми се е случвало ако си поръчам най-пълно обслужване и нямам пари да го платя, бръснарят да поиска от чакащите брадясали мъжаги да проявят солидарност и да ми платят сметката!
Оказа се, че калинката Костова не беше чела Конституцията. Защото се получи така, че за дейността и финансите на тези частници трябва да отговаря държавата – т. е. – ние. И повече от 10 години спасяваме болниците и НЗОК от фалит с нашите данъци. Но сега и дума не отваря за това – а виновно било говоренето за липсата на пари. Ето я последната му находка:

“Основната вина е на тези, които говорят по медиите по един абсолютно безсъдържателен и панически начин. Когато кажете – през септември парите свършват и няма повече да бъдете лекувани, всеки с хронично заболяване и се чувства застрашен и тича веднага в болницата, дори да му няма нищо.”

Че кой дава направленията за хоспитализация, калинке Костова? Кварталният кръчмар ли, или лекарите от извънболничната помощ, които направихте частни търговци като кръчмаря? Защо не кажеш направо, че колегите ти пращат в болниците здрави хора, за да смучат пари по клиничните пътеки? Приемат "пациенти" на корем, измислят им болести по скъпоплатена пътека - 40% от цената на пътеката отива пряко в джобовете на лекарите (на туй изискано му се вика финансов стимул), а далаверата накрая я плащаме ние!

ЗА АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТИТЕ НА НЗОК И НА ДЪРЖАВАТА
Ето какво каза господинът малко преди парламентът да спусне кепенци през агенция БГНЕС, а после и през други медии:

“Имам опасението, че лекарите биват вкарвани в момента в една мръсна политическа игра. Необходимо е на някои политици от настоящото Народно събрание да направят актуализация не толкова на бюджета на НЗОК, колкото на държавния бюджет, защото там отлежава един закон за преструктуриране на КТБ, за когото се нуждаят от преструктуриране на държавния бюджет. “

Бедни ми, бедни Семерджиев... политическото решение за КТБ беше взето за един ден и данъкоплатците няма да плащат, защо се преструваш, че не си чул и повтаряш ли повтаряш... 
За актуализация на бюджета на НЗОК Българският лекарски съюз (БЛС) настоява още от началото на годината, а сега вече заплашва и със стачки. Тогава нямаше проблем с КТБ, защо пак се искаше актуализация? Да не би мръсната политическа игра да е на лекарите, а не на политиците?

ЗА “КРАЖБАТА” ОТ НЗОК
От време на време г-н Илко повтаря без да го е срам ни най-малко опорната точка на комунистите за едни “откраднати” от НЗОК милиард и половина от ГЕРБ – като за разлика от тях обаче не пропуска да каже, че са “откраднати” със съгласието и съдействието на БЛС. Е как тогава да са “откраднати”, след като БЛС е страна в Националния рамков договор, който се сключва между НЗОК, БЛС и правителството всяка година? БЛС и парламентът имат право да вземат решение по въпроса и това стана по закон! Логиката му тук е захвърлена направо на боклука. А ние сме будали, нали?

РЕЗЕРВЪТ НА НЗОК 
е замислен като неприкосновен запас за реформи и не може да се използва за покриване дефицитите на болниците. В края на всяка година, притежавайки стотици милиони в резерва си, НЗОК все няма пари да плати на болниците за извършените дейности. Те започват да пищят, че няма да приемат повече пациенти, настава смут, заговаря се за геноцид над народа и правителствата, щат не щат, покриват недостига от общия бюджет – обикновено 300-500 милиона. Единствен Дянков успя донякъде да ги вкара в пътя и по негово време доста болници излизаха дори на печалба. Но щом някоя болница се разпищеше, че ще фалира, Дянков пращаше финансов одит и се оказваше, че няма такова нещо – обаче наяве излизаха куп далавери. Затова Дянков и ГЕРБ сега са ненавиждани като смъртни врагове от болничното лекарско съсловие. 
И пак ще попитам - как така с нашите пари ще пазим от фалит частни фирми? Семерджиев няма намерение да си признае вината, че той направи болниците търговски дружества. Но и няма кой да му зададе този въпрос, защото журналистите, специализирани по темата здравеопазване, изчезнаха в гори тилилейски. Останаха лаладжиите, които се скъсват да ни разказват личните драми на болни хора и да се възмущават защо държавата нямала пари да им осигури най-скъпото лечение в чужбина, защото те не вярвали на българското здравеопазване и не искали да се лекуват тук. 
За милионите, които изтекоха по негово време и от МЗ, и от НЗОК за създаване на здравна информационна система, която би намалила поне наполовина злоупотребите, няма да отваряме и дума. Но е факт, че такава няма и досега.

БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ
За разлика от БЛС, г-н Семерджиев смята, че няма нужда от актуализация на бюджета на НЗОК. Ако видим подробностите от визитката на господина, там пише “бивш член на УС на БЛС”... защо основателят му и толкова виден реформатор е бивш? 
Нещата се оказват много елементарни - Илко иска да направи сечено и на тези, които са го изгонили от БЛС. Те искат още пари, той обаче твърди, че пари има. Много експертно, наистина. И отмъстително по костовашки.

Да си припомним как реагира БЛС, когато през 2010 г. се разбра, че заплати на лекари достигат до 60, 70 и дори 80 хиляди лева - излезе с декларация, в която се казваше:

“намесата на държавата в лицето на МЗ в разпределянето на приходите на лечебните заведения по своята същност е грубо нарушение на Търговския закон, по който са регистрирани всички лечебни заведения в страната. Регулация на закон с наредба не може да бъде извършвана и отново е налице опит за администриране на дейността чрез изместване на пазарните принципи“.

Държавата нямала право да се намесва в разпределението на приходите? Тогава защо на нея се търси сметка за липсата на пари за лечение? Тези пари не са ли от обществен фонд, каквато е НЗОК?
Пак ще попитам - този път БЛС: а колко е законно покриването на дефицитите на частници от държавния бюджет?

Не може да не се запитате с какво се занимава големият реформатор през годините от 2001 досега. Да не мислите, че се труди на зъболекарския стол? Познахте, не е и припарвал, защото си имаше частен здравен фонд ДОМ „Здраве". Вижте отзиви за него в линка по-долу.
В момента се изявява политически като активист на новата коалиция “Десните”, макар да е още член на ДСБ.

Този параграф 22, в който правителството на Костов превърна здравната система, иска меч – като Гордиевият възел. Но никак няма да е лесно, защото за разлика от времената на Александър Македонски, в днешно време за използването на меча ще трябва да постигнем консенсус.

Всяка система работи в режим на недостиг на средства – а за здравеопазването това важи със страшна сила. Непрекъснато се появяват нови технологии и нови лекарствени средства, които са по-скъпи от старите. И всеки пациент иска да му бъдат приложени точно те - независимо дали и колко здравни осигуровки е плащал през годините. 
Наистина, един от основните стълбове на здравната система е солидарността – плащат всички, ползват нуждаещите се. Колкото и да ни напомня този принцип на комунистическия – за разпределението на благата, така е във всички welfare държави, към които се числим и ние. Точно затова здравната система се числи към социалните системи, за които отговорност носи държавата. Само че при нас, нарочно или от глупост, държавата е лишена от контрол върху парите й. 
Икономическата система на комунизма беше построена върху вярата, че всички хора ще придобият висок морал и рухна, защото това се оказа недостижим идеал. Същото застрашава и здравната система, ако поне лекарите не покажат висок морал. 
Не е случайно, че от векове в цял свят тяхното професионално съсловие е единственото, което полага клетва за честно и почтено изпълнение на професионалния си дълг. 
Освен на първо време, докато политическите сили се споразумеят да не свалят правителството, което се нагърби със здравната реформа, да добавим в Хипократовата клетва текст, с който лекарите да се заклеват, че няма да източват здравната каса. Щото - едно е да лекуваш, а друго - да смучеш пари от обществените фондове. :) 

http://zdravenews.blogspot.com/2010/01/blog-post_30.html




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alexiev123
Категория: Политика
Прочетен: 902070
Постинги: 830
Коментари: 592
Гласове: 649
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031