Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2014 18:52 - И АЗ ДА СЕ ИЗОКАМ...
Автор: alexiev123 Категория: Политика   
Прочетен: 642 Коментари: 0 Гласове:
0



Я да си кажа и аз мнението по някои моменти от срещата на РБ с ГЕРБ.

Повече от очевидно е, че РБ си правят предизборен пиар и се опитват да си придадат тежест, каквато нямат. 
Позицията “Присъединявате ли се към нас?”, изказана от коалиция от 5 партии с общо 5% подкрепа, е претенция да бъдеш център. Доста неуместна претенция - присъединяват се малките към големите, а не обратното. 
На срещата Кънев говори най-общи теоретични и откъслечни неща, които се пишат по учебниците от време оно, а държанието му като цяло е “вижте ме колко съм умен”. 
Борисов и ГЕРБ обаче имат практическия опит от управлението, какъвто хората, които представляваха РБ, нямат. 
По повод повсеместното конкурсно начало, на което Кънев толкова много набляга, като прагматик ББ им зададе съвсем конкретния въпрос какво ще направят, ако вземат властта и заварят хора на ДПС навсякъде. Отговор не получи, разбира се.
И сега по този въпрос, който се раздухва насам натам напълно излишно: 
Има длъжности, за които законът изисква конкурсно начало и по време на управлението на Борисов не си спомням да е било пренебрегвано. Напротив, при назначение с конкурс длъжности заемаха и хора на БСП, което пък предизвикваше и опоненти, и привърженици да го обвиняват, че бил човек на БСП. Да си спомним случая със сестра му – тя се яви на конкурса за директор на Шейново не докато брат й беше премиер, а след това. По времето на ГЕРБ беше назначена д-р Таня Андреева, която е от БСП. Този морален жест не бе оценен от “острието” и заместник председател на ДСБ д-р Петър Москов, който си позволи да пусне сигнал за “конфликт на интереси” по повод нейното участие. С което пък, много учудващо за демократ, си позволи да наруши правата й. От деликатност жената накрая се оттегли от конкурса – и това не беше отбелязано като морален жест! Но да не се отклонявам толкова.

Конкурсите гарантират донякъде професионализъм, но не и морал. Изходът от всеки конкурс зависи от комисията и само наивници могат да си мислят, че членовете й винаги са обективни. Дори и комисията да избере професионалист, ако той е верен повече на партията, отколкото на професионализма си, може да заеме длъжност, от която да саботира работата на съответното ведомство и оттам – на правителството. А може да бъде хванат едва след като причини вредите, които абсолютно неправилно започват да се приписват на горните инстанции. За съжаление у нас това се случва доста често и затова оправдавам някои партийни назначения. Освен това в държавната администрация има и по-ниски длъжности, за които е нужна повече изпълнителност, отколкото професионална компетентност, и за тях съвсем не е нужно да се въвежда конкурсно начало. 
Радан Кънев очевидно не ги знае тези работи, та си говори ан гро - ама откъде да ги знае? Когато се опитваше да обясни икономическите си познания, се позова на жизнения си опит като продавач в магазин. Оттам бил стигнал до гениалния си икономически извод – когато има кражби, хората обедняват. Мисля, че тази глупост няма нужда от коментар.

Като цяло в срещата аз видях комичен сблъсък между кухите абстрактни теории, с които пристигнаха реформаторите, и деловитостта и практичните познания на представителите на ГЕРБ. 

Опитите на някои доморасли политици и журналисти да изискват отговори с категорично “да” и “не” издават пълна политическа и жизнена некомпетентност.
В живота отговорите са: “да, ако...” и “не, ако...”. 
Точно така отговори Борисов преди дни на въпроса за “Южен поток”: ГЕРБ по принцип подкрепя проекта, НО АКО се спазва европейското законодателство... на територията на България.
Едва днес говорителят на еврокомисаря по енергетиката обяви: “Европейският съюз не смята за приоритетен проекта за изграждане на газопровода "Южен поток" - в което изявление, ако забелязвате, няма никаква категоричност. 

А сегашните спекулации, че ГЕРБ и Борисов не защитавали националния интерес, са поредната гнусна лъжа и предизборна атака – за съжаление, изказана от явно наужким братски десни формации като РБ.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alexiev123
Категория: Политика
Прочетен: 909704
Постинги: 830
Коментари: 592
Гласове: 649
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930