Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2014 15:10 - ОТНОВО ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКОТО НЕВЕЖЕСТВО
Автор: alexiev123 Категория: Политика   
Прочетен: 454 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.10.2014 18:12


Интервютата на Бойко Борисов са изпитание за професионализма на всеки журналист.

Живият език, с който говори, няма нищо общо със заучените партийни клишета, с които политиците са ни продънвали ушите години наред. Пределно ясно е, че мисълта му се конструира в момента на говоренето, поради което изказът му е неравен, но затова пък завладяващо искрен. От него няма да чуем гладките пропагандни изречения, които ни декламират всички останали политически лидери. Затова е за предпочитане Борисов да бъде слушан, а не четен – поне във вида, в който ни го представят някои медии.

Когато се прави интервю на живо, стенограмата от интервюто НИКОГА не се предоставя за четене в писмен вид. Точно затова съществуват двата различни термина – стенограма и интервю. Стенограмата е помощен, междинен документ между говорената и грамотно записаната реч.

Когато говори, всеки човек прави паузи, засилва или променя значението на изречените думи с интонация на гласа, усмихва се, прави жестове и съзнателно или несъзнателно, използва всички средства и знаци на живото общуване.

Затова, драги журналисти, когато едно интервю се предоставя за четене, а не за слушане, в текста е наложително да се добавят очевидно неизречените малки думички, да се махнат други, да се поправят някои инверсии, които са приемливи, когато са изречени, но не и когато са написани. Със средствата на пунктуацията трябва да се покажат паузите, иронията, да се сложат на правилното място точките, запетаите,  многоточията и най-вече тиретата - защото говорещият не ви ги диктува, нали? А преди да го публикува, почтеният журналист трябва да даде на интервюирания текста в писмен вид, за да бъде одобрен.

По отношение на Борисов обаче сякаш всички журналисти нарочно се показват пълни непрофесионалисти.

Или им плащат, за да запишат текста неграмотно и по този начин да внушават, че и той е неграмотен.

Но неграмотността е във вас, драги псевдо журналисти, а не в него! Между писмената и говорената реч има много разлики, които трябваше да сте научили, преди да получите дипломите си.

Но, макар и късно, не е зле да ги научите и да не ни пробутвате стенограми за интервю!

Ето класически пример за казаното по-горе:      

http://www.radiok2.bg/index.php?k2=1.2644                                                                                                                                                   




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alexiev123
Категория: Политика
Прочетен: 908074
Постинги: 830
Коментари: 592
Гласове: 649
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930