Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2013 11:21 - ЗА ЛЕГИТИМНОСТТА НА ПРОТЕСТИТЕ, АГЕНТИТЕ И ЖЕРТВИТЕ
Автор: alexiev123 Категория: Политика   
Прочетен: 333 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 24.12.2013 09:24


  Прочетете какво казва проф. Георги Фотев за легитимността на гражданското неподчинение. Ще намерите името му сред агентите на Държавна сигурност. Добре, бил е агент. Принудили са го. И него, какато и проф. Богдан Богданов. И Вера Мутафчиева. И много други учени и интелектуалци, които НЕ СА АГЕНТИ, А ЖЕРТВИ НА ДС. Не зная дали са навредили някому, но дори и да са го направили, им прощавам.

Защото, ако са отнели нещо на малцина, то е било, за да могат да дадат на всички.

И защото ни казаха неща, които никой друг няма да може да ни каже:

 

 

“В правовата и демократична държава има действия, които са не-легални, но в същото време са безусловно легитимни.

В тоталитарната държава легалност и легитимност са едно и също.

При тоталитарната система и дума не може да става за гражданско неподчинение. 

В демократичната и правова държава, гражданското неподчинение, основателно наричана крайно форма на протест, е наистина в нарушение на определени правни норми и закони, но то е легитимно.

Легитимността е самоосновна. Това са фундаменталните ценности без, които човешкото общество е немислимо.

Легитимността не се доказва и не се опровергава, защото е въпрос на доверие между хората като човешки същества.

Гражданското неподчинение не е политически инструмент. То е зов срещу политика, която е корумпирана, опорочена, извратена. Към гражданско неподчинение не се прибягва произволно и лекомислено. То идва, когато всички други легални форми на протест се оказват безплодни и дори без да са изпитани една след друга са явно обречени на безплодност и са губене на социално и историческо време.

Студентският протест във формата на гражданско неподчинение, окупацията на университета, е напълно, абсолютно легитимен акт. Бандитската инсценировка в деня за размисъл в навечерието на парламентарните избори предвещаваше настъпването на политическа безочливост. 

Нямаше да има нищо по-скръбно за съдбата на България, ако протестите бяха сломени. Но български студенти предприеха действие, което доказа, че моралната основа на българското общество е неразрушима.

България ще бъде възродена. В деня на народните будители камбаната на храм “Александър Невски” възвести, че студентите, днешните будители на народа, както ги нарече Президента, и тези, които ги подкрепяме, не сме сами.

 

Или, както каза един друг университетски преподавател, нашият протест е морален, защото не можем да приемем да ни управляват хора, които са дотолкова морално деградирали, че за тях да се говори истината е признак на наивност.

 

Не може да съществува държава, в която няма консенсус за това кое е истина и кое – лъжа!

 




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alexiev123
Категория: Политика
Прочетен: 902225
Постинги: 830
Коментари: 592
Гласове: 649
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031